"Türkiye en hızlı gelişen ülkeler arasında"

TÜMSİAD Genel Başkanı Hasan Sert, "Türkiye, 10 yıl önce yaklaşık 30 milyar dolar olan ihracatını bugün 153 milyar dolara çıkarmış ve dünyanın en hızlı gelişen ülkeler grubuna dahil olmuştur" dedi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ZONGULDAK - Tüm Sanayici ve İş Adamları Derneği (TÜMSİAD) Genel Başkanı Hasan Sert, Türkiye'nin 10 yıl önce yaklaşık 30 milyar dolar seviyesindeki ihracatını 153 milyar dolara çıkardığını ve dünyanın en hızlı gelişen ülkeler grubuna dahil olduğunu söyledi. 

Sert, Bülent Ecevit Üniversitesince (BEÜ) Tahir Karauguz Konferans Salonu'nda düzenlenen "İnsan Kaynakları ve Kariyer Kulübü Konferansı"nda yaptığı konuşmada, dünyada gelişmiş 20 ülke arasında Suudi Arabistan ve Türkiye olmak üzere iki Müslüman ülke bulunduğunu anlattı. 

Suudi Arabistan'ın gelişmişliğinin yer altı kaynaklarına dayandığını ifade eden Sert, şöyle konuştu: 

"Ülkemize bakacak okursak... Hiçbir yer altı kaynağı yok ve her yıl 45-50 milyar dolar civarında enerjiye para veriyor. Yatırım ve üretim kaynaklarından elde ettiği geliri yurt dışına göndererek ayakta durmaya çalışan bir ülke. İhracatının neredeyse yüzde 90'ı sanayi ürünü. Bu da çok mühim bir nokta. Dünya coğrafyası içinde Batı, Türkiye'yi çok iyi bir pazar gördüğü için bizden elini çekmek istemiyor. Ülkemizi imkanları ve etki alanı bulunan ülke görüyorlar. Bizimle temas kurmaya çalışıyorlar. Afrika ülkeleri ise ezilmiş ve Türkiye'yi elinden tutacak bir ülke görüyor. Kuzey Afrika ülkeleri, daha çok Müslüman ve bu yüzden bizleri çok seviyorlar. Arap ülkeleri hem tarihsel yapıdan hem de Müslüman olmamızdan, Türki cumhuriyetleri ise Türk olmamızdan dolayı bizi tutuyor.  

İtalya'dan Çin'e kadar baktığınızda ise bu coğrafyada Türkiye'den başka sanayi ülkesi yok. Üretim gücünün yanında entelektüel insan gücü, ne yapacağını bilen, proje geliştiren, proje üreten ve bitiren insanlardan oluşan bir ülke var. Bu, çok önemli bir şey ve önemli bir sermaye. Bu, madenlerden ve yer altı kaynaklarından daha önemli." 

"Üretim gücüyle dünya pazarında iyi bir noktaya doğru gidiyoruz" 

Sert, Avrupa ve Amerika'nın kaliteli ürünlerini pahalı sattığını, Çin'in ise hastalıklı, sıkıntılı, kalitesiz ve çabuk bozulan ürünleri ucuza sattığını dile getirdi. 

"Arada oluşan segment ise Türk ürünleri" diyen Sert, konuşmasını şöyle tamamladı: 

"Kaliteli fakat ucuz. Herkesin gözü olan bir sistematiği ortaya çıkartan üretim gücüyle dünya pazarında iyi bir noktaya doğru gidiyoruz. Ekonominin, sivil toplum kuruluşlarının ve girişimcilerin gücü öne çıkmaya başlıyor. Türkiye, 10 yıl önce yaklaşık 30 milyar dolar olan ihracatını, 153 milyar dolara çıkarmış ve dünyanın en hızlı gelişen ülkeler grubuna dahil olmuştur. Ülkemiz dünyanın en büyük 17. ekonomisi ve Avrupa'nın da 7. ekonomisi arasına girmiş. Biz bu noktaya iş adamlarının, çalışanların, entelektüel sermayenin, başarılı öğrencilerin güçleriyle geldik." 

Bu konularda ilginizi çekebilir