"Türkiye'de yüzde 40 enerji tasarrufu sağlama potansiyeli var"
Bayındırlık ve İskan Bakanlığı Müsteşarı Erbakan, "Binalarda Enerji Verimliliği" panelinde konuştu
ANKARA - Bayındırlık ve İskan Bakanlığı Müsteşarı Sabri Erbakan, Türkiye'de yaklaşık yüzde 30'u binalarda kullanılan enerjide yüzde 40 seviyesine yakın bir tasarruf sağlanma potansiyeli bulunduğunu belirtti.
Erbakan, "Binalarda Enerji Verimliliği" panelinde yaptığı konuşmada, son yıllarda "küresel ısınma, çevre kirliliği, yurt dışından alınan doğal gazın fiyatındaki artış" gibi sorunların enerji verimliliği konusunu gündemin ön sıralarına taşıdığını söyledi.
Müsteşar Erbakan, Türkiye'de mevcut yapı stokunun enerji verimliliğini sağlayacak biçimde dönüştürülmesi için programlama yapılması ve yeni yapılacak binaların yönetmeliğe uygun inşa edilmesini sağlamak için bakanlığın kurumsal yapısının güçlendirilmesi gerektiğini vurguladı.
Bu yönde "AB Müktesebatının Üstlenilmesine İlişkin Türkiye Ulusal Programına" geniş kapsamlı kurumsal yapılanma ve kapasite geliştirme programı sunulduğunu ve bu programın 20 milyon euroluk bir kaynakla kabul edildiğini bildiren Erbakan, "Ülkemizde enerjinin yaklaşık yüzde 30'u binalarda kullanılmakta olup yüzde 40 seviyesine yakın bir tasarruf sağlanma potansiyeli bulunmaktadır" dedi.
Erbakan, binalarda enerji verimliliğinin sağlanmasıyla ulaşılacak hedeflerden bazılarını, "bireylerin ve devletin daha az yakıt harcaması, bu yolla yakıt harcamalarında tasarruf sağlanması ve ithal edilen enerjiye bağımlılığın azaltılması, daha CO2 salımı, yapı stokunun enerji verimliliği anlamında iyileştirilmesi" şeklinde sıraladı.
Sanayide en az yüzde 15 tasarruf potansiyeli
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı Elektrik İşleri Etüt İdaresi (EİE) Genel Müdürü Kemal Büyükmıhçı, sürdürülebilir kalkınma hamlelerini yetersiz enerji kaynaklarıyla beslemek durumunda olan Türkiye için enerji verimliliğinin ayrı bir önem taşıdığını söyledi.
Büyükmıhçı, ülke olarak 1000 dolarlık milli hasılayı üretmek için yaklaşık 400 litre petrol eşdeğeri enerji harcandığını belirterek, bu değerin OECD ülkelerinin ortalamasında 200 litre, Japonya ve Danimarka'da 100 litre olduğuna dikkati çekti.
Türkiye'nin 2006 yılına kadar 10 yıl süresince 0,35-0,39 bandında artış trendi gösteren enerji yoğunluğunu 2020 yılına kadar en az yüzde 15 azaltmayı hedeflediklerini ifade eden Büyükmıhçı, şunları söyledi:
"Bu hedefe ulaşılabilmesi için enerjinin her noktada verimli kullanılmasının yanında katma değeri yüksek mal ve hizmet üretiminin artırılması gerekmektedir.
Türkiye, sanayide en az yüzde 15, binalarda en az yüzde 35 ve ulaşımda da en az yüzde 15 tasarruf potansiyeline sahiptir. Bu potansiyelleri geri kazandığımızdaki enerji değeri yenilenebilir enerji kaynaklarımızdan üretebileceğimiz enerjiden daha fazladır. Enerji verimliliğinde kararlı ve başarılı adımlar atabilirsek, 2020 yılı talep tahminimizi en az yüzde 20 azaltabiliriz. Bu miktar yerli ve temiz kaynaklarımızdan üretebileceğimiz elektrik enerjisinin 2,5 katı ve 30 milyon ortalama konutun yıllık enerji ihtiyacı demektir."
Bayındırlık ve İskan Bakanlığı Yapı İşleri Genel Müdürü Sefer Akkaya da Türkiye'de enerjinin yüzde 35'i, toplam elektrik tüketiminin ise yaklaşık yüzde 40'ının binalarda kullanıldığını belirterek, dolayısıyla binalarda enerji verimliliğine yönelik çalışmaların enerji kaynaklarının etkin kullanımı açısından önemli olduğunu ifade etti.
Bu arada Bayındırlık ve İskan Bakanı Faruk Nafiz Özak, şehir dışındaki programı dolayısıyla panele katılamadı.