"Türkiye'deki et üretimi tüketimi karşılıyor"

TZD Genel Başkanı Yetkin,"Türkiye'de et üretimi tüketimi karşılayacak nitelikte. Et ithalatında uygulanan gümrük vergisini azaltmayı ya da kaldırmayı gerektiren bir durum söz konusu değil" dedi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA - Türkiye Ziraatçılar Derneği (TZD) Genel Başkanı İbrahim Yetkin, Türkiye'de et üretiminin tüketimi karşılayacak nitelikte olduğunu belirterek, et ithalatında uygulanan gümrük vergisini azaltmayı ya da kaldırmayı gerektiren bir durumun söz konusu olmadığını söyledi. 

Yetkin, TZD Genel Merkezinde düzenlediği basın toplantısında, son yıllarda kırmızı et konusunda önemli sıkıntılar yaşandığını ancak 2010 yılı itibarıyla tarımsal teşvik ve kredilerdeki artışa paralel olarak hayvan sayısı ve et üretiminin de arttığını ifade etti.  

Hayvan sayısındaki artışa bağlı olarak Türkiye'nin toplam kırmızı et üretiminin geçen yıl 996 bin 125 tona ulaştığını belirten Yetkin, şunları kaydetti: 

"2012 yılında büyükbaş hayvan sayısı yüzde 12 artışla 14 milyonun üzerine çıkarken, koyun sayısı da 27 milyona yükseldi. Sığır eti ithalatı Ekim 2012'de gümrük vergilerinin yükseltilmesinin ardından 25 bin 436 tona indi. Bu rakam 2013'ün ilk çeyreğinde 5 bin 763 tona düştü. 2013 rakamları, hayvan sayısı ve kırmızı et üretimi artarken, ithalatın azaldığını ve giderek yok denecek düzeye indiğini göstermektedir. Bundan da öte ilk kez Türkiye'den yurtdışına sığır ihracatı gerçekleşmiştir." 

İthalatın azalmasına rağmen et fiyatlarında son dönemde önemli bir artış olmadığına dikkati çeken Yetkin,1 kilogram karkas etin üreticiye 15 lira 60 kuruşa malolduğunu dile getirdi. Yetkin, marketlerde et fiyatlarının yüksek olmasının, aracı karlarından kaynaklandığını belirtti. 

"Hayvancılıkta üretimin artması 'ithalat lobisi'ni harekete geçirdi" 

Türkiye'de et üretiminin tüketimi karşıladığını, dolayısıyla et ithalatında uygulanan gümrük vergisini azaltmayı ya da kaldırmayı gerektiren bir durum olmadığını vurgulayan Yetkin, "Hayvancılıkta üretimin artması ve ithalatın azalması ile 'ithalat lobisi' harekete geçti. Et ithalatını savunanlar başka gerekçe bulamadıklarından kuraklık gerekçesini kullanmaya çalışmaktadır. Kuraklık tehlikesi henüz tarımsal üretimi, özellikle de yem bitkilerini etkilemiş değildir" diye konuştu. 

Bu konularda ilginizi çekebilir