"Türkiye'nin en acil sorunu istihdam ve işsizlik"

TÜRK-İŞ Yönetim Kurulu, TÜİK tarafından açıklanan hane halkı işgücü araştırmasının 2008 Kasım dönemi sonuçlarını değerlendirdi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

ANKARA - Türk-İş Yönetim Kurulu, Türkiye'nin en acil sorununun istihdam ve işsizlik olduğunu, "Türkiye yangın yerine dönmeden soruna çözüm bulunması gerektiğini" bildirdi.

Türk-İş'ten yapılan yazılı açıklamaya göre, TÜRK-İŞ Yönetim Kurulu, Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından bugün açıklanan hane halkı işgücü araştırmasının 2008 Kasım dönemi sonuçlarını değerlendirdi.

Yapılan açıklamada, ekonomik krizin, daha geniş bir toplum kesimini etkiler hale geldiği ifade edilerek şu değerlendirmelere yer verildi:

"Ülkemizin ekonomik ve sosyal gündeminde bugün en öncelikli sorun istihdam ve işsizliktir. TÜİK tarafından bugün açıklanan veriler çarpıcıdır. Devletin resmi verileri işsizlik alanında yaşanan tehlikeli gelişmeyi artık gizleyememektedir. İşsizlik oranı yüzde 12,3 olmuştur. Tarım dışı işsizlik oranı ise geçen yıla göre 2,8 puanlık artışla yüzde 15,4'dür. Türkiye'de işsiz sayısı üç milyon kişiye ulaşmıştır. Çalışmaya hazır olanlarla birlikte bu sayı katlanmaktadır. Yaşanan ekonomik kriz çalışanları vurmaktadır. Türkiye yangın yerine dönmeden acil olarak soruna çözüm bulunmalıdır.

Devletin iktisadi yaşamdaki konumunu üretici veya yatırımcı değil, düzenleyici olarak görmek yönündeki anlayışın iflas ettiği artık görülmelidir. Uygulanan politikaların piyasa odaklı olmaktan, insanı merkeze alan bir noktaya dönüştürülmesi gerekmektedir."

İşsizliğin, yoksulluğun ve gelir dağılımındaki adaletsizliğin temel sebeplerinden birisi olduğu vurgulanan açıklamada, "İşsizliğin yarattığı sorunlara ve gelir yoksunluğuna, mevcut yaklaşımlarla çözüm bulmak mümkün değildir" görüşü dile getirildi.

Hükümetin öncelikli yaklaşımının, ekonomiyi istihdam odaklı hale getirmek ve istihdamı artırıcı ve işsizliği önleyici politikaları uygulamak olması gerektiğine işaret edilen açıklamada, şöyle denildi:

"Ülkemizde çok boyutlu olan istihdam ve işsizlik sorununa karşı izlenecek politikalar geniş odaklı ve geniş kapsamlı olmalı ve bütünlük içerisinde ele alınmalıdır. Bütüncül yaklaşım içermeyen, genelde sermaye kesiminin temel şikayet konusu ettikleri sorunlara öncelikle çözüm getirmeye çalışan bir yaklaşım yanlış ve kabul edilemez niteliktedir.

Türkiye'de bir an önce Ulusal İstihdam Stratejisi uygulamaya konulmalıdır. İstihdam alanında izlenmesi gereken politikalar sistematik bir biçimde ele alınmalı ve uygulanması gereken öncelikler belirlenmelidir."