"Vergileri ciddi biçimde azalttık"

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek: "Hem gelir hem de kazançlar üzerinde vergileri çok ciddi bir şekilde azalttık"

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

 



ADANA - Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, "Hem gelir hem de kazançlar üzerinde vergileri çok ciddi bir şekilde azalttık" dedi. Şimşek, "Adana Vergi Rekortmenleri Ödül Töreni ve Teşvik Sistemi Bilgilendirme Toplantısı"nda yaptığı konuşmada, Türkiye'nin kalkınmasına büyük katkıları olan kişilerin ödüllendirileceği bir törene katılmaktan duyduğu memnuniyeti dile getirdi.

Vergi yüküyle ilgili değerlendirmelerde bulunan Şimşek, bu konuyu çok önemsediğini belirterek, "Türkiye'de vergi yükü öyle algılandığı kadar yüksek değil. OECD'nin 34 üyesi var. Türkiye'de toplanan tüm vergilerin GSMH'ye oranı yüzde 26, OECD ülkelerinin ortalaması yaklaşık yüzde 34. Görüldüğü gibi vergi yükü GSMH oranı olarak yüksek değil, tam aksine en düşük ülkeler arasındayız. Türkiye hakikaten birkaç ülke hariç, hemen hemen en düşük ülkeler arasında" dedi.

"KDV oranlarını indirdik"

Türkiye'deki "vergi yüksek" algısının dolaylı vergilerden kaynaklandığını anlatan Şimşek, sözlerini şöyle sürdürdü: "Türkiye'de KDV oranı yüzde 18. Bu en yüksek vergi oranı. Şu anda AB üyesi ülkeler arasında en düşük oranlardan bir tanesi. Ama yüzde 18 sadece belli ürünlere uygulanıyor. Türkiye'nin ortalama efektif KDV oranı yüzde 14,4, AB'nin ortalaması yüzde 21. Peki biz KDV'de indirime gittik mi? Gittik. Tekstilde, eğitimde, sağlıkta ve turizmde. Bu önemli 4 temel sektörde yüzde 18'den yüzde 8'e indirdik. AB ülkelerinde KDV oranları yükselirken, Türkiye'de düşük kaldı. Neden peki Türkiye'de verginin yüksek olduğu yönünde yargı var? Türkiye'de dolaylı vergiler nispeten yüksek. Ama bu dolaylı vergilerin çok yüksek olduğundan çok, dolaysız vergilerin düşük kalmasından kaynaklanıyor. Türkiye dolaylı vergilerin toplamında iddia edildiği gibi yüzde 65 değil, yüzde 47,9 civarında bir vergiyle karşı karşıya. Dolaylı vergiler yüzde 60-70 değil. Ama bu da OECD ülkeleri arasında oldukça yüksek bir oran. Önümüzdeki dönemlerde vergiyi tabana yayarak, bu oranları tabii ki daha makul düzeylere getireceğiz."

"Verdiğiniz vergiler doğru yerlere gidiyor"

Alkollü içkilerde verginin yükseltildiğinin doğru olduğunu anlatan Şimşek, şöyle devam etti: "Otomotiv sektöründe, 1,6 litre motorunun üzerindeki bazı segmentlerin çoğu ithal. Orada yükselttik. Ama diğerlerinde öyle değil. Cep telefonlarından internete erişimde yüzde 25'di, şimdi 5. Özel iletişimde de düşüş var. Gerek dolaylı vergiden kurumsala, gerek özel iletişimden gelir vergisine kadar neredeyse hemen her alanda düşüş yaptık. 'Türkiye'de vergi yükü çok yüksek' algısı doğru değil. Verginin nerede harcandığını iyi bilmemiz gerekiyor. Yakında Meclis'e tasarı götüreceğiz. 'Vatandaş bütçe rehberi', 'vatandaş bütçe harcama rehberi' şeklinde raporlar üretmek istiyoruz. Bu vergiler nereden toplanıyor, nerelere harcanıyor, bunları hazırlayacağız. Şimdi yapıyoruz ve paylaşıyoruz ama daha sağlıklıklısını yapacağız. Ben bunu çok önemsiyorum. Vatandaş hesabını sorabilmeli. İcracı bakanlıklar içerisinde en fazla para, Milli Eğitim Bakanlığı'na gidiyor. 56 milyon lira ile. Diğeri ise Sağlık Bakanlığı. Eğitim geleceğe yatırım, sağlık çok önemli. Son yıllarda alt yapı yatırımları ön plana çıktı. Çok ciddi kaynak ayırıyoruz. Türkiye'de eğitimi ve sağlığı, yatırımlarda öncelendirdik. Verdiğiniz vergiler doğru yerlere gidiyor, hakikaten. 2011'de biz 100 lira vergi toplamışız, yüzde 16,6 lirasını faize ödemişiz, gerisini ise millete harcamışız."



 

Bu konularda ilginizi çekebilir