R&I, Türkiye'nin görünümünü 'durağan'a çevirdi
Asya piyasalarınca daha çok takip edilen Japon kredi derecelendirme kuruluşu R&I (Rating and Investment Information), Türkiye'nin not görünümünü "pozitif"ten "durağan"a çevirdi.
İSTANBUL - Japon kredi derecelendirme kuruluşu R&I (Rating and Investment Information), Türkiye'nin not görünümünü "pozitif"ten "durağan"a çevirdi.
R&I, not görünümünün değişimine gerekçe olarak, küresel finansal ortamda yaşanan değişimler ve politik belirsizliklerin büyümesi nedeniyle azalan sermaye akışlarını takiben Türkiye ekonomisinde yavaşlama beklentisini gösterdi.
Hükümetin mali pozisyonu ve ülkenin mali sisteminin sağlam olduğuna işaret edilen açıklamada, R&I'nın hükümet ve Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın ekonomik istikrarı sürdürebileceklerine inandığı ifade edildi.
Ancak Türkiye'nin tekrar ekonomik istikrar ve yüksek büyüme yoluna girmesinin önceki durumundan daha uzun zaman alacağı yorumu yapıldı. Tüm bu görüşler temelinde ülke kredi notunun "BBB" seviyesine yükseltilme ihtimalinin azalması nedeniyle not görünümünün "pozitif"ten "durağan"a çevrildiği kaydedildi.
R&I açıklamasında, şunlar kaydedildi:
"ABD Merkez Bankası'nın (Fed) parasal genişleme hızını azaltması gelişmekte olan ülkelerde yabancı sermaye çıkışını tetikledi. Yüksek enflasyon ve fonlama şartları nedeniyle para birimlerinin değer kaybetmesi ve faiz oranlarının kısmen yükselmesi bu ülkelerde kötüleşmeye neden oldu. Özellikle cari işlemler açığının büyümesi ve kısa dönemli borçların hesaplanmasından dolayı Türkiye'ye önemli oranda tesir etti. TCMB, önlenemeyen enflasyon ve yerel para birimini savunmak için faiz oranlarını keskin bir şekilde yükseltti. Kısa dönemli dış borçlar nedeniyle döviz rezervlerinin azalması para politikasının sıkılaştırılmasını kaçınılmaz hale getirdi."