Reel sektör paketten çok devletten alacağını istiyor

Ankara Sanayi Odası Başkanı Nurettin Özdebir, konuyla ilgili değerlendirmelerde bulundu

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

Hüseyin GÖKÇE

ANKARA - Maliye Bakanlığı'nın 1 Ocak tarihinden bu yana ödenekleri serbest bırakmaması, üniversite hastaneleri ve belediyelerin de alımların karşılığını ödememesi kamu ve yarı kamu kuruluşlarıyla iş yapanları zor durumda bıraktı.

Kabulü yapılmış, saymanlığa inmiş yani ödemesi kesinleşmiş işlerin bile ödemesinin yapılmadığını belirten iş dünyası hiç değilse bunların kamuya olan borçlardan mahsup edilmesini istediler. Sanayi ve Ticaret Bakanı Zafer Çağlayan mahsuplaşma ile ilgili çalışmaların sürdüğünü söyledi.

Kamuya iş yapanların alacaklarının ödenmesi için bütçe uygulama talimatının henüz yayımlanmaması, ocak ayından bu yana başta taahhüt olmak üzere birçok sektörde faaliyet gösteren özel sektörü sıkıntıya soktu. Bununla ilgili mal veya hizmeti kabul edildikten sonra hak edişleri kesinleşenler, ödeme emri çıkarılmadığı için alacaklarını tahsil edemiyorlar. Üstelik malı veya hizmeti teslim edenlere, bunu yerine getirirken vergi ve primler de tahakkuk ettiriliyor. Kamuya iş yapanlar geçmiş yıllarda yapılan uygulamaları hatırlatarak, hiç değilse bu alacakların kamuya olan borçlara mahsup edilmesini istiyorlar. Böylece birçok sektörde canlanmanın yaşanacağını ifade eden reel sektör, para olmamasından dolayı hammadde satın aldıkları kişilere olan borçlarının da ödenemez hale geldiğini ifade ediyorlar.

Gelişmeleri DÜNYA'ya değerlendiren Ankara Sanayi Odası Başkanı Nurettin Özdebir, "Suyun başında duranlar iyi niyetle ihaleye girmiş, istenilen şeyi teslim etmiş kişilerin alacaklarının ödenmesi için çalışması veya mahsuplaşma işlemine onay vermesi gerekiyor" dedi.

Sanayi ve Ticaret Bakanı Zafer Çağlayan DÜNYA'ya yaptığı açıklamada, mahsuplaşma ile ilgili konunun Ekonomi Koordinasyon Kurulu'nda gündeme geldiğini söyledi.

Haberin ayrıntıları bugünkü DÜNYA Gazetesi'nde