Renault, Cezayir'de endüstriyel proje başlattı

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

 

İSTANBUL - Renault, Societe Nationale de Vehicules Industriel (SNVI) ve Ulusal Yatırım Fonu (FNI) Cezayir'de pazarın büyümesini desteklemek ve otomobil sanayisini geliştirmek için ortak bir şirket kurmak amacıyla ortaklık anlaşması imzaladı.

Renault açıklamasına göre, yüzde 49'u Renault'ya ait olan ortaklığın Cezayir tarafına ait yüzde 51'lik hissesini SNVI ve FNI, sırasıyla yüzde 34 ve yüzde 17 oranında paylaştı.

Anlaşmada, Cezayir'in Oran şehrinin güney batısındaki Oued Tlelat bölgesinde öncelikle yerli pazara yönelik olarak Renault Grubu'nun binek otomobilleri ile ticari araçlarının üretimi için bir fabrikanın kurulması öngörülüyor.

Oued Tlelat bölgesinin endüstriyel proje ile ilgili sunduğu ulaşım ağı, nitelikli iş gücü, Oran'a yakınlığı, altyapısı ve arazi uygunluğu gibi avantajları nedeniyle seçildiği belirtilen açıklamada, fabrikanın yıllık üretim kapasitesinin başlangıçta yılda 25 bin araç (7 araç/saat) olacağı ve daha sonra bu rakamın 75 bin araç (15 araç/saat) seviyesine çıkacağı ifade edildi.

İlk üretilecek model Yeni Symbol olacak

İlk aşamada üretilecek modelin Yeni Symbol olacağının kaydedildiği açıklamaya göre, araçların yerlilik oranı Cezayir'de otomobil sanayini geliştirmek üzere aşamalı olarak artacak. Hedeflenen yerlilik oranına, fabrika içinde yapılacak saç birleştirme, pres-kalıp ve boyahane yatırımları ve fabrikanın dışında özellikle Renault'nun uzmanlık ve deneyiminden yararlanacak güçlü bir yan sanayi dokusunun kurulmasıyla ulaşılması hedefleniyor.

Potansiyel yerli yan sanayi firmaları nezdinde Renault uzmanlarıyla başlatılan bu süreç birkaç yıl daha devam edecek. Bu projenin başarıyla yürütülmesi için önemli unsurlardan biri olan eğitim faaliyetleri Renault'nun know-how ve teknolojisiyle yürütülecek.

Açıklamada, Renault, SNVI ve FNI karma ekiplerinin birkaç aydan beri eğitim programlarının belirlenmesi ve özellikle otomobil mesleklerine yönlendirilecek olan Tlelat/Oran eğitim merkezinin kullanımı ve geliştirilmesi konusunda çalıştığı belirtildi.

İmza töreninde konuşan Euromed-Afrika Bölgesi Operasyonlar Direktörü Jean-Christophe Kugler, "Cezayir'de otomobil sanayini geliştirmek amacıyla bu anlaşmanın imzalanmasına büyük bir mutluluk ve onurla katılıyorum. Renault, Cezayir'de üretim yapan ilk marka olmaktan ve böylece yerli otomobil sanayinin gelişmesine katkıda bulunmaktan gurur duymaktadır" dedi.

Cezayir'de Renault

Renault Grubu, Cezayir pazarında 90 yıldan beri bulunuyor. Tamamı Renault'ya ait olan bir satış ve pazarlama şirketi olan Renault Cezayir, 7 yıldır ülkede pazar lideri oldu.

Renault Cezayir'in 2012 Kasım sonu itibariyle 100 bin yeni araç barajını aşmasıyla Cezayir, 2012 Haziran ayından bu yana Renault Grubunun en büyük 6. pazarı haline geldi.

Renault Cezayir, 64 yetkili satıcılık ve hepsi markanın uluslararası standartlarına göre eğitim almış 2 bin çalışanı ile ülkenin en yaygın satış ve satış sonrası servis şebekesine sahip bulunuyor.

2011'de toplam 297 bin satışın gerçekleştiği Cezayir, Afrika'nın en büyük 2. otomobil pazarı konumunda yer alıyor. 2008'e kadar hızlı büyüme gösteren pazar, 2009-2010'de hafifçe geriledi ve sonra yeniden sıçrama yaptı. Pazarın inişli çıkışlı seyrine rağmen Renault, 2006'dan beri bu pazarda satışlarını sürekli olarak artırıyor.