”Rize'yi tersaneler bölgesi haline getirmek istiyoruz”

Erdoğan, yatırımcıları Rize'de tersane kurmaları için teşvik edeceklerini bildirdi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

RİZE - Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Rize'yi tersaneler bölgesi haline getirmek istediklerini söyledi. Erdoğan, "Teknik çalışmaların tamamlanmasının ardından yatırımcılarımızı Rize'de tersane kurmaları için teşvik edeceğiz" dedi.

Başbakan Erdoğan, "Rizeliler Günü Kültür ve Sanat Etkinlikleri" kapsamında Cumhuriyet Meydanı'nda düzenlenen konser öncesinde vatandaşlara hitap etti. Türkiye'yi eğitim, sağlık, adalet ve güvenlik olmak üzere 4 temel ayak üzerinde inşa etmeye çalıştıklarını kaydeden Erdoğan, şunları söyledi:

"Rize'yi tersaneler bölgesi haline getirmek istiyoruz. Türkiye'de gemi inşa alanında son yıllarda büyük bir atak var. Rizemizin bu gelişimden payını almasını istiyoruz. Bunun için merkezle birlikte Derepazarı, Ardeşen, Pazar ve İyidere'de tersane kurulmasına uygun alan bulma çalışmaları devam ediyor. Teknik çalışmaların tamamlanmasının ardından yatırımcılarımızı Rize'de tersane kurmaları için teşvik edeceğiz.

Rize'de, su kaynaklarının doğal güzelliklere zarar vermeden en iyi şekilde değerlendirilmesi için bütün gayretimizle çalışacağız. Rizemizde pek çok dere var. Bu dereler üzerinde hidroelektrik santraller yapılması mümkün. Bazı hatalar varsa bunlar giderilir ama biz halkımızın karanlıkta kalmasını istemiyoruz. Aydınlık için bu suları enerjiye dönüştüreceğiz. Bu sulardan içme suyu olarak istifade edeceğiz. Bazılarının hedef saptırma istikametinde attığı adımlar bizleri üzmektedir. Biz 'Su akar, Türk bakar' mantığıyla hareket edenlerden olmayacağız. Biz, 'Su akar, Türk yapar' mantığıyla hareket edeceğiz. Bunun için 25 tane projenin fizibilite çalışması yapıldı, 2 proje için su kullanım anlaşması yapıldı, 20 proje inşaat aşamasında. Bu projeler yapılırken ne derelerdeki bütün su kullanılıp dereler kurutulacak, ne de doğal güzellikler tahrip edilecek. Can suyu denilen o suyu biz kesinlikle feda etmeyiz."

"Yenilenebilir enerji kaynaklarını çok iyi değerlendiriyoruz"

Hidroelektrik santralleri gibi çevre dostu, yenilenebilir enerji kaynaklarını çok iyi değerlendireceklerini belirten Erdoğan, "Tersini iddia edenlere inanmayın. Onların derdi dereleri korumak değil, ülkeye ve vatandaşlarımıza zarar vermektir. Elektriğe zam gelir feryat edilir, elektriğe zam olmaz bu sefer de 'Niye dışardan elektrik alıyorsunuz?' derler, mantık bu. İşte onun için barajlar kuruyoruz" şeklinde konuştu.

Başbakan Erdoğan'a, konuşmasının ardından Rize Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Nazmi Turan Okumuşoğlu yöresel el yapımı ibrik, Rize Belediye Başkanı Halil Bakırcı da üzerinde çay motifi bulunan el yapımı bakır tepsi hediye etti.