Rusya ile İran arasında 40 milyar dolarlık anlaşma

Rusya ile İran arasında planlanan ortak projelerin 40 milyar doları bulduğu bildirildi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Rusya Enerji Bakanı Aleksandr Novak, Rusya ve İran arasında planlanan ortak projelerin toplam değerinin 35-40 milyar dolar olduğunu söyledi.  

Rusya'da bir televizyon kanalına açıklama yapan Novak, Rusya ve İran'ın, her iki tarafın da ilgilenebileceği projelerin listesini belirlediklerini ve bu projelerin toplam değerinin 35-40 milyar doları bulduğunu belirtti. 

Novak, "Tabii ki bunlar bir yıl içerisinde değil, içlerinde orta dönemde yapılacak ve uzun dönemi kapsayan projeler de var. Ancak, 35-40 milyar dolarındaki tutar anlaşmaların yakın zamanda imzalanması için gerçek miktardır" dedi. 

Şu anda, Rus şirketlerinin, bu değerdeki projelere katılmak için ne ölçüde hazır olduklarını anlamak üzere  projelerin potansiyelini değerlendirdiklerini kaydeden Novak, yakın gelecekte, projelere katılım koşulları konusunda  İran temsilcilerinin Moskova'da bir sunum yapacaklarını kaydetti. 

113549.jpg

Novak, Rus petrol şirketlerinin geçen günlerde İran'a yaptıkları ziyarette, İran Petrol Bakanına petrol üretimi ve işletmesi konusunda olanaklarına ilişkin bir sunum yaptıklarını aktardı.  

Aleksandr Novak, hazır projeler arasında, "Buşer" Nükleer Güç Santralinin 11 milyar dolarlık ikinci blokunun inşaatı, petrol yataklarının işletilmesi, demiryollarının elektrifikasyonu ve termik enerji santrallerinin modernizasyonu projelerinin yer aldığını söyledi.

Ortak banka kurulacak

Aleksandr Novak, Rusya ve İran arasında ortak bankanın kurulmasının planlandığını da bildirdi. Novak, bankanın yeri, çalışma koşulları, sermayesi ve diğer idari konuların İran delegasyonunun yakın bir ay içerisinde Moskova'ya düzenleyeceği ziyarette görüşüleceğini kaydetti. 

Rus petrol şirketlerinin OPEC'in petrol üretimini artırma veya kotaları kurum içerisinde paylaşma kararına cevap verebileceğini belirten Novak, petrol piyasasındaki durumun bu karara göre değişebileceğini ifade etti. İran'ın petrol üretiminde yaptırımlar öncesi dönemdeki hacme ulaşmak istediğini belirten Novak, Moskova'nın tutumunun, her bir ülkenin ne kadar petrol üreteceğine ve ne fiyatla satacağına karar verdiği, rekabetçi piyasadan yana olduğunu kaydetti. 

Petrol piyasasında ek üretim olanakların oluşmasının talep üzerinde baskıya neden olacağını kaydeden Novak, Rusya'nın bu faktörü kendi tahminlerinde dikkate aldığını belirtti.