Rusya'ya 'kanatlı' ihracatı uçuşa geçti

Rusya'nın ABD ve Avrupa Birliği'ne koyduğu ithalat yasağı, beyaz et sektörüne yaradı. Türk kanatlı sektörü, son 3 ayda Rusya'ya 13 milyon doların üzerinde ihracat yaptı

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İZMİR - Rusya'nın Batı'ya uyguladığı 'gıda ambargosu' ile birlikte heyecanlanan beyaz et sektörü, bu pazardan beklediği neticeleri almaya başladı. Yürürlükteki yüksek vergi oranları sebebiyle Rusya'ya doğrudan kanatlı eti ve salam-sucuk-sosis gibi ileri işlenmiş ürünler satmakta zorluk çeken Türk kanatlı sektörü, başka ülkelerin kotalarını kullanarak bu pazarda hızla yer almaya başladı.  

Türkiye'den Rusya'ya beyaz et ihracatı Batı'ya ambargonun başladığı Ağustos ayından bu yana hızlı artış gösterdi. 1 Ağustos- 30 Ekim 2013 tarihlerinde 201 bin dolar olan Rusya'ya beyaz et ihracatı, bu yılın aynı döneminde 13 milyon 237 bin dolara çıktı. Aynı dönemlerde tonaj bazında 67 bin 108 ton olan ihracat miktarı, 13 bin 139 tona ulaştı. İhracatın büyük bölümünü Türkiye'de kullanımı yasak olan "mekanik ayrılmış et" oluşturuyor. 

 Beyaz Et Sanayicileri ve Damızlıkçıları Birliği (BESD-BİR) Başkanı Sait Koca, kanatlı sektöründe ithalatçı konumda olan Rusya'nın beyaz eti "altın gibi" talep ettiğini söyledi. Yüksek vergilere rağmen Rusya'ya ihracatın ağustos ayından bu yana hızlı bir artış sürecine girdiğini belirten Koca, bu ülkede kişi başına 24.5 kiloyu aşan beyaz et tüketimi bulunduğuna dikkati çeken Koca, Batıya ambargo uygulayan Rusya, bizden beyaz eti altın gibi alıyor. İhracat her geçen ay artıyor. Ağırlık mekanik ettir ama geçtiğimiz ay itibariyle bütün ve parça piliç de gitmeye başladı. Ağustos ayından bu yana hızlı bir talep var" dedi. 

Bütün ve parça piliç, sosis, salam, sucuk gibi işlenmiş ürünlerin de son bir aydır ihracatının başladığını kaydeden Sait Koca, pazardan beklentilerinin yüksek olduğunu ifade etti.  

Koca, yüksek vergiler sebebiyle şu anda başka ülkelerin kotasını kullanarak ihracat gerçekleştirdiklerini ifade ederek "Şu anda yüzde 85 vergi uygulanıyor. Bu vergi oranına rağmen ihracat hızla artıyor. Girmeye başladığımız bu pazarda uzun soluklu ve kalacı olacağımızı umuyoruz. Rusya'dan önümüzdeki yıl için 150 bin ton kota talep ettik" diye konuştu.  

"Prosedürler tamamlanırsa ihracat daha da hızlı artar" 

Kanatlı Ürünler Tanıtım Grubu Yönetim Kurulu üyesi Bedri Girit, Rusya'nın Türkiye'den ithalat için 39 firmaya onay verdiğini, bu onayın Rusya tarafında resmi olarak yayımlanmasından sonra ihracatın çok hızlı artacağını söyledi.  

Türkiye tarafının tamamladığı resmi prosedürlerin Rusya tarafında gecikmesinin bürokratların ağır davranmasından kaynaklandığını kaydeden Girit, şöyle konuştu: 

"Rusya'ya kotasız ihracatta yüzde 85 gümrük vergisi var. Şu anda 3. ülkelerin kotalarını kullanıyoruz. Türkiye'nin tamamladığı prosedürleri Rusya'da tamamlarsa ihracat daha hızlı artar. Yumurta ihracatı da eli kulağında, izinleri bekliyor. Bize özgü kota vermezlerse mali açıdan ileride sıkıntı olur." 

Bu konularda ilginizi çekebilir