Rüzgârdan 65 milyar kWh elektrik gelecek

Enerji Bakanı Ali Rıza Alaboyun, Türkiye’nin 2023 yılında rüzgârdan 65 milyar kWh elektrik üreteceğini söyledi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA - Enerji Bakanı Ali Rıza Alaboyun, Türkiye’nin 2023’de 20 bin MW’lik kurulu güçle, rüzgârdan 65 milyar kWh’lık elektrik üretmeyi hedefl ediğini söyledi. Alaboyun bu hedefe ulaşmak için yılda 2 milyar dolarlık yatırım gerektiğini belirtti. 

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Ali Rıza Alaboyun, Türkiye Rüzgâr Enerjisi Birliği (TÜREB) tarafından düzenlenen 4. Türkiye Rüzgâr Enerjisi Kongresi’nde yaptığı konuşmada, yılın ilk 10 ayında 3300 MW’lik santralin devreye alındığını belirtti. Bu rakamın yıl sonuna kadar 5200 MW’ye ulaşacağını kaydeden Bakan Alaboyun, bunların yüzde 80’inin yerli kaynaklara dayalı olduğunu vurguladı.

113 RES devrede

Toplam 10 bin MW’lik güce sahip 247 RES projesinin toplam lisanslandığını, bunlardan işletmedeki 113 tanesinin ise 4 bin 297 megavat kurulu güce sahip olduğunu kaydetti. Türkiye’nin, rüzgârın elektrik üretimindeki payı açısından yüzde 4.3 dünya ortalamasının üzerinde bir noktada yer aldığını kaydeden Alaboyun, “2019’da rüzgâr kurulu gücünün 10 bin megavat olması hedefl eniyor” diye konuştu.

Rüzgara yılda 2 milyar dolar

Alaboyun, Türkiye’nin 2023 rüzgâr enerjisindeki hedefinin 20 bin megavat olduğunun ve bu hedefi başarmak için yılda yaklaşık 1 bin 950 megavatlık, yani 2 milyar dolarlık rüzgâr yatırımının gerçekleşmesi gerektiğinin altını çizdi. Alaboyun, Türkiye’nin stratejik hedefl ere ulaşması halinde 2023’te RES’lerden yaklaşık yıllık 65 milyar kilovatsaat enerji üretilebileceğini kaydetti.

Kaynaklar bazında kurul güç

Türkiye’nin yenilenebilir kaynakların elektrik üretimindeki payını 2023’te en az yüzde 30 düzeyine çıkarmayı hedefl endiğini vurgulayan Bakan Alaboyun, kaynaklar bazında kurulu gücün hidroelektrikte 34 bin MW’ye, jeotermalde en az 2 bin MW’ye, güneşte asgari 5 bin MW’ye ve biyokütle enerjisinde de 2 bin MW’ye ulaşmasının amaçladığını anlattı

Akkuyu Türkiye için bir model

Enerji Bakanı Ali Rıza Alaboyun, Akkuyu Nükleer Santrali inşaat sahasında incelemelerde bulundu. Akkuyu NGS AŞ’nin açıklamasına göre, nükleer santrali bulunmayan ülkelerin enerjide geleceğinin olamayacağını belirten Alaboyun “Kendi kaynaklarımız sınırlı. Petrol ve doğalgazda büyük oranda dışa bağımlıyız. Nükleer santraller 24 saat çalışır, temiz enerji üretir ve enerji arz güvenliğimizin sağlanması açısından son derece önemlidir. Akkuyu Nükleer Santrali projesi Türkiye için bir model olacak. Bu model belki de Türkiye’deki nükleer enerji algısını pozitife dönüştürecek” dedi. Akkuyu Nükleer AŞ Genel Müdürü Akhundov ise “Sermaye ve teknolojimiz Rusya’ya ait olsa da biz bir Türk şirketiyiz. Türkiye için tarihi bir projeye imza atmaktan gurur duyuyoruz. Nihai hedefimiz 2023’e kadar projeyi tamamlamak. Daha hızlı hareket ederek 2023’ten de önce tamamlamaya çalışacağız” dedi.

Yılmaz: Yabancılar enerji için geliyor

Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) Başkanı Mustafa Yılmaz, son haftalarda enerji piyasasının yapısı ve yatırım ortamı ile ilgili bilgi almak üzere kuruma çok sayıda Avrupalı ve Uzakdoğulu şirket temsilcisinin geldiğini söyledi. Rüzgâr santrallerine yönelik artan ilginin, Türkiye’nin bu alanda doğru yolda olduğunu gösterdiğini belirten Yılmaz, “Enerji sektörü çevreye rağmen değil çevre ile uyumlu olduğu ölçüde gelişebilir. Kurumumuz yatırımlara ilişkin ilgili kurumların vereceği ÇED raporlarını esas alarak karar vermektedir” dedi. Yılmaz, kule ve kanat gibi türbin ekipmanlarının Türkiye’de üretilmesi halinde yatırımcılara ilave teşvikler verildiğini hatırlatarak, gelecekte Türkiye’nin gözde bir türbin üretim merkezi olacağına inandığını söyledi.

Bu konularda ilginizi çekebilir