Salçada hileyi de önleyecek

GAÜN Öğretim Üyesi Prof. Dr. İbanoğlu: "Salçadaki tuz oranının düşürülmesi, sağlık açısından faydasının yanı sıra üründe hile yapılmasını da engelleyecek"

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

GAZİANTEP - Gaziantep Üniversitesi (GAÜN) Gıda Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Şenol İbanoğlu, salçadaki tuz oranının düşürülmesinin, sağlık açısından faydasının yanı sıra üründe hile yapılmasını da engelleyeceğini söyledi.
 
1-161.jpg
 
İbanoğlu, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Gıda ve Kontrol Genel Müdürlüğü'nce salçadaki tuz oranını düşürmeye yönelik çalışma kapsamında "Türk Gıda Kodeksi-Salça ve Püre Tebliği" taslağının görüşe açıldığını anımsattı.
 
Taslağı değerlendiren İbanoğlu, salçadaki tuz miktarının azaltılmasının olumlu bir yaklaşım olduğunu belirtti.
 
Tuzun bütün gıdalarda azaltılmasının yararına dikkati çeken İbanoğlu, bunun tansiyon ve damarla ilgili hastalıkların azalması ve önlenmesi açısından önemli olduğunu vurguladı.
 
[PAGE]
 
İbanoğlu, tuzun etkisini ortadan kaldırmak ve ürünün raf ömrünü uzatmak için üretim aşamasında da teknolojik çalışmalar yapılması gerektiğini söyledi.
Üreticilerin, Türk Gıda Kodeksi ve gıda tebliğlerine uymak ve etiketlere de doğru miktarları yazmak zorunda olduğunu ifade eden eden İbanoğlu, "Tuz oranının düşürülmesi, sağlık açısından faydasının yanı sıra üründe hile yapılmasını da engelleyecek" diye konuştu.
 
2-154.jpg
 
"İdeali yüzde 10"
Salça üretimde önemli iller arasında bulunan Gaziantep'teki satıcılar da tuz oranının düşürülmesi önerisini desteklediklerini belirtti.
Esnaf Tarık Durur, Gaziantep'te evlerde üretilen salçadaki tuz oranının yüzde 10 ile "ideal" olduğunu ifade ederek, "Öneriyi sağlık açısından destekliyoruz" dedi. Tuz oranı azaldıkça salçanın köpürerek bozulabileceğine işaret eden Durur, bu doğrultuda üretim yapılması gerektiğini vurguladı.
Osman Koç da fabrika salçalarındaki tuz oranının yüzde 20 düzeyinde olduğunu, oranın yüzde 5'lere çekilmesi halinde salçanın fazla dayanamayacağını söyledi. Salçadaki ideal tuz oranının yüzde 10 olduğunu ve bakanlığın önerisini "sağlık açısından" desteklemek gerektiğini belirten Koç, fazla tuzun zararlı olduğunu kaydetti.
 
[PAGE]
 
3-135.jpg
 
Salça ve Püre Tebliği taslağı
Türk Gıda Kodeksi "Salça ve Püre Tebliği" taslağı, domates ve biber salçasıyla domates ve biber püresini kapsıyor.
Şu anda piyasada bulunan ürünlerde yüzde 14 olan tuz miktarı, taslakta maksimum yüzde 10 olarak belirtildi. Taslağa göre, domates salçası tuzlu ve tuzsuz olarak üretilebilecek. Ürünlerin etiketlerinde tuz miktarı belirtilecek ve tebliğ kapsamında yer alan ürünler sadece hazır ambalajlı olarak piyasaya arz edilebilecek.
Sektörün, üniversitelerin 1 Nisan'a kadar görüş bildirebileceği tebliğ taslağına gelen görüşler değerlendirilerek, Ulusal Gıda Kodeks Komisyonunda son hali verildikten sonra yayıma gönderilecek. Taslakla halen faaliyet gösteren işletmelere tebliğin yayımından sonra 1 Ocak 2015 tarihine kadar uyum süresi verilecek.