Saman ithalatı, besicileri rahatlattı

İthalatın ardından kilosu 1 liraya kadar ulaşan samanın 50 kuruşa kadar düştüğü belirtildi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

 
ÇANKIRI - Talep artışı nedeniyle kilosu 1 liraya kadar ulaşan samanın ithalatın ardından 50 kuruşa kadar düştüğü, besicilerin kaba yem sıkıntısının giderildiği belirtildi.
 
Türkiye Damızlık Koyun-Keçi Yetiştiricileri Merkez Birliği Genel Başkanı Prof. Dr. Veysel Ayhan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, hükümetin hayvan sayısını artırmak için verdiği destekler ile Ziraat Bankası'nın sunduğu krediler sayesinde ülke genelinde hayvan sayısının arttığını, bu artışla kuraklığın da saman fiyatlarının yükselmesine neden olduğunu söyledi.
 
s1-007.jpg
 
Ayhan, Türkiye'de yeteri kadar saman bulunduğunu ancak spekülatörler tarafından depolarda saklandığını iddia ederek, şöyle konuştu:
 
[PAGE]
 
 
"Buna bağlı olarak da besicilerin hayvan beslemede vazgeçemedikleri kaba yem kaynağı olan samanın dışarıdan getirilmesi söz konusu oldu. Aslında düşük miktarlarda geldi. Gelmesi de iyi oldu. Getirilen samanla bu krizin önüne geçildi. Hükümet ana tedbirlerini aldı. Yem bitkilerine, silaja ve samana destek verdi. Bu sayede kaba yem sorunu ciddi anlamda krize dönüşmeden önüne geçildi.
 
s2-009.jpg
Şu anda Türkiye'de samanla ilgili bir problemin olmadığını net bir şekilde söyleyebilirim. Bu yıl yağışlar çok güzel, ekinlerin durumu da çok iyi. Gelecek yıl kaba yem açığı söz konusu olmayacak."
Gelişmiş ülkelerde yem bitkileri üretiminin yaygın olduğuna dikkati çeken Ayhan, gelişmiş ülkelerde tarımda hayvancılığın oranının yüzde 55-60 düzeyinde olduğunu anlattı.
"Tarla tarımında yem bitkilerinin ekiliş alanı yüzde 25-30'larda" diyen Ayhan, "Bizde şuan itibarıyla tarla tarımında ekilen yem bitkileri oranı yüzde 6-7 düzeyinde. Yetiştiricilerimiz hayvancılık yapmak istiyorsa kaba yemlerini kendileri yetiştirmesi gerekiyor" şeklinde konuştu.
 
[PAGE]
 
s3-006.jpg
 
"Saman sıkıntımız yok"
Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Yönetim Kurulu Üyesi ve Çankırı Ziraat Odası Başkanı Nejat Gamzeli ise saman sıkıntısı nedeniyle çiftçilerin farklı yollara başvurmak zorunda kaldığını belirterek, besicilerin hayvanlarına arpa ve buğday kırığı verdiğini söyledi.
Saman ithalatıyla krizin aşıldığını anlatan Gamzeli, "Tarım kredi kooperatifleri çiftçimize yardımcı oldu. Ülkemizde şu an 50 kuruşa saman alınabilmektedir. Başvuru yapıldığı takdirde bir haftada balya ve toz saman getirilebiliyor. Şu anda saman sıkıntımız yok. Çiftçimiz hayvanını besleyebilmektedir" ifadelerini kullandı.