Sanayi Bakanı'ndan yerli ürün çağrısı
Bakan Işık, bürokratlara yerli alımında öncelik için çağrıda bulundu
Esra Özarfat
BURSA - Kamu alımlarında yerli alımının tercih değil zorunluluk haline geldiğini vurgulayan Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, firmalara yerlilik belgesi almaları yönünde çağrıda bulundu. Yerlilik belgeleri Odalar tarafından verilirken, ihalelerde iş bitirme belgesi yerine geçecek olan ‘Teknolojik Ürün Deneyim Belgesi’ de bakanlık tarafından verilecek. Bakan Işık, sanayiyi desteklemek adına eşdeğer parça uygulamasını da hayata geçirdiklerini açıkladı.
Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı ile Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği’nin Bursa’da düzenlediği “Yerli Malı Belgesinin Düzenlenmesine İlişkin Uygulama Esasları, Yerli Malı Lansmanı Toplantısı”na katıldı. Bursa Ticaret ve Sanayi Odası’nın (BTSO) ev sahipliğinde yapılan toplantıya ayrıca Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Yönetim Kurulu Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, BTSO Başkanı İbrahim Burkay, Bursa Ticaret Borsası Başkanı Özer Matlı, Bursa Valisi Münir Karaloğlu ile sanayici ve işadamları katıldı. Törende 8 firmaya yerli malı belgesi verildi.
Açılış konuşmasını yapan Bakan Fikri Işık, Türkiye’de son 12 yılda elde edilen başarıları son derece önemli gördüklerini ancak hiç birini yeterli bulmadıklarını vurguladı. 2008 krizinden sonra üretimin ne kadar önemli olduğunun bir kez daha ortaya çıktığını kaydeden Işık, bu açıdan 3Y olarak formüle ettikleri ‘Yerli, Yenilikçi ve Yeşil üretim’ anlayışına daha fazla önem verilmesi gerektiğinin altını çizdi.
Bakan Işık; “Yerli üretmek zorundayız. Ölçek bazında ne üretebiliyorsak bu ülkede üretmek durumundayız. Bizim yerli üretim anlayışımız Türkiye’de üretim yapmak anlamındadır. Firmanın menşei yabancı olabilir. Kuru milliyetçilikle gitmiyoruz. Akılcı hareket ediyoruz. Yerli üretimi desteklemek durumundayız. İkincisi yenilikçi üretim yapmak durumundayız. Artık inovasyon bizim bir üretim anlayışımızı ifade etmek durumda. Babadan kalma yöntemlerle geleceğe yürüyemeyiz. Eğer üretirken yeşil Bursa’yı kirletiyorsak bunun hiçbir kıymeti yok. Bu 3 kavram bizim artık sanayimizin odak noktasında olan üç temel kavram” dedi.
Teşviklerde yapısal değişikliğe gidilecek
Yerli üretimi artırmak, dışa bağımlığı azaltmak, katma değeri yüksek ürünler üretmek ve Türkiye’nin bir bilgi ekonomisine doğru evirmesi için temel enstrümanlardan birinin teşvik sistemi olduğunu belirten Fikri Işık, teşvik sisteminde yapısal dönüşüm yaşanacağını vurguladı. Işık; “Sanayiye destek programını Sayın Başbakanımız açıklayacak. Uzun süredir üzerinde çalıştığımız yeni teşvik mekanizmasından en çok yararlanacak şehirlerin başında Bursa geliyor. Artık Bursa inşallah yüksek teknoloji ürünlerde Hakkari’yle aynı statüde olacak. Orta yüksek teknolojili ürünlerin teşvikiyle ilgili çalışmamız da sürüyor. Teşvikleri, artık ülkemizin kalkınması noktasında mantalite değişikliğiyle birlikte tekrar ele alıyoruz” diye konuştu. Ar-Ge ve inovasyona da güçlü destekler verdiklerini söyleyen Bakan Işık, Bakanlığın bu yıl, büyük kısmı hibe olan Kobilere verilmek üzere 1,5 milyar liranın üzerinde kaynağı bulunduğunu bildirdi.
Yerlilik belgesini odalar verecek
Üçüncü kaldıracın kamu alımları olduğunu belirten Bakan Işık, Türkiye'de aslında hükümetlerin bu konuda gayretleri olduğunu ama hayata geçirme noktasında epey sıkıntı yaşandığını kaydetti. Bakan Işık şunları söyledi; “Geçen yıl şubat ayında yapılan düzenlemeyle ileri teknolojili ürünlerde kamu alımlarında fiyat farkı yüzde 15’e kadar olan ürünlerde yerli ürünün tercih edilmesini artık zorunlu hale getirdik. Bunun bütün ikinci mevzuat düzenlemelerini yaptık. Yerli ürünün fiyatı yüzde 15 pahalı dahi olsa bunu kamu almak zorunda. Kanun çıktı, yönetmelikleri çıktı. Şu anda da yürürlükte. Bunun için yerlilik oranı hesaplamasını biz bakanlık olarak yaptık. Bütün odalara gönderdik. Müracaat edeceksiniz ve odalarımız sizlere yerli ürün belgesi verecek. O belgeyi alıp, teknolojik, orta yüksek ve yüksek teknoloji alanında kamu ihalelerine girdiğiniz zaman yüzde 15 fiyat avantajınız olacak.”
Bir başka önemli düzenlemenin de özellikle yeni teknoloji alanında ‘iş bitirme belgesi’ alanında yapıldığının altını çizen Bakan Fikri Işık, Bakanlık tarafından verilecek olan ‘Teknolojik Ürün Deneyim Belgesi’nin iş bitirme belgesi yerine geçeceğini açıkladı. Offset uygulamasını da zorunlu hale getirdiklerini aktaran Işık, bunun da yerli üretime güçlü bir destek vereceğini dile getirdi.
Eşdeğer parça uygulaması hayata geçiyor
Eşdeğer parça uygulamasını da hayata geçirdiklerini dile getiren Bakan Fikri Işık şöyle konuştu; “Bunun anlamı şu, şu anda orijinal parça dediğimiz parçaları ancak yetkilendirilmiş firmalar satıyor. Eşdeğerlerine göre fiyat farkı Avrupa’da 3 katken Türkiye’de 5 kat pahalı. Bu eşdeğer parça uygulaması ile diyelim ki Bursa'daki bir yan sanayi firmamız, çok bilinen bir markanın parçasını zaten üretiyor, ona çok uygun fiyatlarla veriyor. Aynı firma Bursa'daki yetkili satıcısına gönderdiği zaman fiyat 5 kat artıyor. Şimdi TSE buna eş değer parça belgesini verdiği anda aynı orijinal parça gibi satacak. Bu otomotiv yan sanayi için çok büyük bir destektir. Bunları niçin yapıyoruz. Kendi üretimimizi desteklemek zorundayız. Türkiye'nin şu anda sadece mal alımı 30 milyar TL, kamunun aldığı. Yapım işi 40 milyar TL, hizmet alımı 41 milyar TL, danışmanlık ve kapsam dışı alımlar toplamda 113 milyar liralık Türkiye bir yılda kamu alımı yapıyor. Eğer bu kamu alımı yerli, yenilikçi ve yeşil üretimi destekler nitelikte yapılırsa inanın Türkiye çok daha hızlı yol alır. Biz hükümet olarak üzerimize düşeni yaptık yapıyoruz. Yerli malı alımı çok hızlandı. Şu anda bin 241 adet yerli malı belgesi alındı. Bu, bu işe verilen önemin göstergesidir.”
Otomotiv Test Merkezi için kamulaştırmalar başladı
Bakan Işık, Bursa'ya yapılacak otomotiv test merkezi için kamulaştırmalara başladıklarını ve en kısa zamanda Bursa'da Türk otomotivinin ve yan sanayinin hizmetine sunacaklarını ifade etti. Bakan Işık, özellikle devlette kamu alımı yapacak bürokratlara, kamu alımlarında kanunun uygulanmasına dikkat edilmesini, bunun bir tercih değil, zorunluluk olduğunu vurguladı. Fikri Işık, üretici ve tüketicilere de yerli üretim ve yeri malı kullanımıyla ilgili hassasiyet göstermeleri için çağrıda bulundu.
Hisarcıklıoğlu: Devrim niteliğindeki bir iş
Törende konuşan TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu da kamu alımlarının doğru yönetilmesinin milyarlarca liralık destek ve teşvik politikalarından çok daha etkili sonuçlar verdiğine dikkat çekerek “Biz bu alanda geride kalmıştık. Tercihi, bürokrasinin elinden bu kanun almıştır. Hizmet alımlarını 110 milyar liradan çıkardığınız çalan 70 milyar liralık mal alamı söz konusudur. Bizim için bu büyük bir fırsat. Sanayicilere yeni dönüşüm için müthiş bir fırsat sunuluyor. Açık söylüyorum, bu devrim niteliğindeki bir iştir” açıklamasını yaptı.
Yerli malı belgesi alan firmalar
Düzenlenen törende belge almaya hak kazanan ACT Beton, Kirişçi Mobilya, Kulp Ofis, Kurt Çini, Mertse Sac, Liftsa makine, Yurttaş Spor Malzemeleri, Maviform Metal Kalıp firmalarına yerli malı belgesi Bakan Fikri Işık tarafından verildi. Açılış konuşmalarının ardından TÜBİTAK TEYDEB Başkanı Mehmet Aslan, Kamu İhale Kurumu Yürütme Kurulu Üyesi Kamdi Güleç, KOSGEB Kobi Araştırmalar ve Proje Koordinatörlüğü Daire Başkanı Ahmet Merih Özyılmaz düzenlenen panelde sanayici ve işadamlarıyla bir araya geldi.