Sanayi ciro endeksi azaldı

Mevsim ve takvim etkisinden arındırılmış toplam sanayi ciro endeksi, mayısta bir önceki aya göre yüzde 1.5 azaldı

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA - Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) 2014 yılı mayıs ayına ilişkin sanayi ciro endeksini açıkladı.  

Buna göre, sanayinin alt sektörleri (2010=100 temel yıllı) incelendiğinde; mayısta bir önceki aya göre madencilik ve taşocakçılığı sektörü endeksi yüzde 3,2, imalat sanayi sektörü endeksi ise yüzde 1,4 azaldı. 

Geçen yıla göre yüzde 16.6 artış görüldü

Takvim etkisinden arındırılmış toplam sanayi ciro endeksi ise bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 16,2 arttı. Sanayinin alt sektörleri incelendiğinde; mayısta bir önceki yılın aynı ayına göre madencilik ve taşocakçılığı sektörü endeksi aynı kalırken, imalat sanayi sektörü endeksi yüzde 16,7 artış gösterdi.  

En yüksek azalış yüzde 5 ile enerjide 

Mevsim ve takvim etkisinden arındırılmış ana sanayi gruplarında, en yüksek azalış yüzde 5 ile enerjide gerçekleşti. Mevsim ve takvim etkisinden arındırılmış toplam sanayi ciro endeksinde en yüksek düşüş, yüzde 12,6 ile makine ve ekipmanların kurulumu ve onarımında görüldü. Bu azalışı, yüzde 4,9 ile kok kömürü ve rafine edilmiş petrol ürünleri imalatı ve aynı oranla içeceklerin imalatı takip etti. 

İmalat sanayi alt sektörlerinde mayısta bir önceki aya göre en yüksek artış yüzde 13,5 ile diğer imalatlarda görülürken, bunu yüzde 12,6 ile diğer ulaşım araçlarının imalatı, yüzde 7,6 ile bilgisayarların, elektronik ve optik ürünlerin imalatı izledi. 

Bu konularda ilginizi çekebilir