”Sanayi endeksi, ciddi düşüş olduğunu ortaya koyuyor”

Bakan Çağlayan, 'Kriz işsizlerine Mesleki Eğitim Programları' için protokol imzalandı

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

ANKARA - Sanayi ve Ticaret Bakanı Zafer Çağlayan, dün açıklanan sanayi üretim endeksinin sektörde ciddi manada düşüş olduğunu, üretim kaybı, imalat kaybı olduğunu net şekilde ortaya koyduğunu söyledi.

Ankara Sanayi Odası (ASO) ile Türkiye İş Kurumu arasında "Kriz işsizlerine Mesleki Eğitim Programları" için protokol imzalandı.

Bakan Çağlayan, "Dün açıklanan rakamlar sanayi sektöründe ciddi manada düşüş olduğunu, bir üretim kaybı, imalat kaybı olduğunu çok net bir şekilde ortaya koyuyor" dedi. Hükümet olarak krizin emareleri bile ortada yokken çok önemli çalışmalar yaptıklarını söyleyen Çağlayan, bu çerçevede hayata geçirilen 0 faizli can suyu kredisine değindi.

25 bin işletmeye 0 faizle toplam 1,6 milyar lira kredi kullandırıldığını belirten Çağlayan, burada sanayicilerin karşı karşıya kaldıkları önemli bir sorun bulunduğunu, SSK borcu olan işletmelerle, borcunu yapılandırmamış işletmelerin bu krediden yararlanamadıklarını hatırlattı. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ile çok kısa süre içinde yapacakları bir çalışmayla SSK borcu olanların da bu krediden faydalanarak gerekirse mahsup yapabilecekleri bir sistemi oluşturacaklarını dile getiren Çağlayan, "Bütün gayretimiz daralmış olan likiditenin artırılması. KOBİ'lere, esnaf ve sanatkara kredi imkanlarının getirilmesi" diye konuştu.

Çağlayan, törende yaptığı konuşmada ise global bir oyuncu olan Türkiye'nin küresel finansal krizden etkilenmemesinin mümkün olmadığını söyledi. Küresel ekonomiye ne kadar entegre olunmuşsa krizden de o kadar etkilenileceğini ifade eden Çağlayan, "Daralmanın 2009'un ilk 6 ayında da devam edeceğini kabul etmek zorundayız. Bu krizi 6 ay daha yaşamaya devam edeceğiz. Bütün programlarımızı, değerlendirmelerimizi buna göre yapıyoruz" dedi. Çalışanların işsiz kalmaması, işverenlerin de ellerinin rahatlaması için gayret gösterdiklerini anlatan Çağlayan, şunları kaydetti:

"Kriz nasıl olsa bitecek. Bittikten sonra da tekrar çıkış olacaktır. İnşallah bu V şeklinde bir çıkış olur. Türkiye bu dünyada krizden en erken çıkacak ülkedir. Bunu size moral vermek için söylemiyorum, ama Sanayi Bakanı olarak size zaman zaman gaz vererek sizin gazınızı da almak zorundayız. Ben elimdeki sanayi envanterini dikkate alarak söylüyorum bunu. Türkiye ayrıca Avrupa'ya en yakın tedarik noktası olması itibariyle de bu krizi fırsata çevirecektir."