Sanayi kenti Bursa nitelikli eleman sıkıntısı yaşıyor
Bursa İşgücü Piyasası Araştırma Raporu'na göre, ilde iş dünyasının yüzde 46'sı eleman temininde zorluk çekiyor, bunların yüzde 72'si de gerekli niteliğe sahip eleman bulamadığını söylüyor. (Esra Özarfat)
ESRA ÖZARFAT
İŞKUR kayıtlarına göre Bursa iş dünyası en fazla dikiş ve dokuma makinesi ile iş makinesi operatörü, gaz altı kaynakçısı ve garson arıyor.
Bilişim sektöründe ise veri tabanı analisti ile yazılım geliştirici öne çıkıyor. İşsizlik değil ama mesleksizlik sorunun yaşandığını en iyi gözler önüne seren veri ise açık iş oranları. Bursa iş dünyasının yüzde 46’sı eleman temininde zorluk çektiğini belirtirken, bu oran içindeki yüzde 72’si gerekli niteliğe sahip eleman bulamadığı söylüyor.
Bursa İşgücü Piyasası Araştırma Raporu 2018 sonuçlarını paylaşan İŞKUR Bursa İl Müdürü Feyzullah Eren Türkmen, 3 bin 742 işverenle yüz yüze görüştüklerini, Bursa’da 2017’de yüzde 2 olan açık iş oranının 2018’de 72 bin 125 ile yüzde 2.5’a yükseldiğini kaydetti. Bursa iş gücü piyasasının hareketli olduğuna vurgu yapan Feyzullah Eren Türkmen, pek çok meslek grubunda açık pozisyonların bulunduğunu ifade etti. Bursa iş dünyasının yüzde 46’sının eleman temininde zorluk çektiğine işaret eden Türkmen, “Geçen yıla göre yüzde 1.2’lik artış var. İşveren son 12 ay boyunca eleman arama kanallarını kullanmış ancak eleman bulamamış. Son 6 yıldır bu oranlar yüzde 45’ler civarında. Teminde güçlük çekme var. Sadece Bursa’da değil, tüm Türkiye’de böyle” dedi. Eleman temininde zorluk çekilen meslekler arasında ilk 5 sırada dikiş ve dokuma makinesi operatörü, iş makinesi operatörü, gaz altı kaynak ve garsonluk bulunduğunu belirten Türkmen, ağırlığın imalat sanayinde bulunduğuna dikkat çekti. İşverenlerin yüzde 72’sinin gerekli niteliğe sahip eleman bulamadığının altını çizen Türkmen, yüzde 57’sinin ise yeterli mesleki yeterliliğine sahip eleman bulamadığını ifade ettiğini vurguladı. Türkmen, “Bu kapsamda örgün ve yaygın eğitimin yanı sıra teminde güçlük çekilen mesleklerde iş arayanlarla işverenleri eşleştirmekte gayret sarf ediyoruz” diye konuştu.
2018’de 32 bin kişi işe yerleştirildi
Bursa’da kuruma kayıtlı 81 bin 432 işsiz bulunduğunu aktaran Türkmen, 2017’ye göre yüzde 5’lik bir artış yaşandığını anlattı. Kurum olarak bu yıl işe yerleştirmede bir önceki yıla göre yüzde 6’lık artış kaydettiklerini bildiren Türkmen, 32 bin 143 kişinin işe yerleştirildiğini söyledi. Milli İstihdam Seferberliği’nin en önemli argümanlarından biri olan işbaşı eğitim programı kapsamında 6 bin 423 kişinin şu anda iş yerlerinde çalışarak işi öğrendiğini dile getiren Türkmen, işsizlere geçici iş temin edilmesini içeren toplum yararına programlarda da yüzde 80 artış kaydettiklerini açıkladı. İşsizlik sigortasında ağustos sonu itibariyle bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 3’lük azalış olduğunu, 42 bin 190 başvuru içinde aktif ödenek alanların sayısının 23 bin olduğunu kaydeden Türkmen, işverenleri, işgücü maliyetlerini azaltıcı şekilde desteklemeye devam ettiklerini hatırlattı.
Kadının işgücüne katılımı yüzde 34.6
Kadın istihdamını korumayı ve artırmayı da hedeflediklerine işaret eden Türkmen, “Kadınların işgücüne katılım oranının 2023 yılında yüzde 43 olması hedefleniyor. Şu anda yüzde 34.6 seviyesindeyiz. Yarım çalışma ödeneğinden Bursa’da 205 kadın yararlanıyor. Her 100 girişimcinin 46’sı kadın girişimci. Ağırlıklı olarak hizmet sektöründe. Burada karşılaşılan sorunların giderilmesi için Bursa İş Kadınları ve Yöneticileri Derneği (BUİKAD) ile mentorluk desteği protokolünü imzaladık. Ayrıca bazı akaryakıt istasyonu markalarıyla da kadın istihdamını artırmak için ortak işbirliğine gittik” değerlendirmesini yaptı.
Bursa en fazla veri tabanı analisti arıyor
Geleneksel mesleklerin hızlı bir şekilde yok olup, dijital temelli yeni mesleklerin ortaya çıktığına dikkat çeken Türkmen, şu bilgileri verdi; “Gençlerin dijital mesleklere hakim olması, sayısal okur yazarlığı artırmak ve meslek edinmelerini sağlamak için sektöre özgü destekler tasarladık. Teknoloji geliştirme merkezleri, Ar-Ge merkezleri ya da 20 veya daha fazla eleman çalıştıran bilişim firmalarında iş başı programı başlattık. Günlük 75 lira cep harçlığı veriyoruz. Bilişim sektörü katma değeri yüksek bir sektör. Bursa’da da özellikle veri tabanı analisti, yazılım geliştirici, Ar-Ge elemanı, bilgi güvenliği uzmanı, bulut bilişim sitemi, kurumsal kaynak planlama uzmanı, sosyal medya uzmanı gibi mesleklerine ihtiyaç var. Bu noktada gençleri işverenlerle buluşturuyoruz.”
İş Kulübü'nde Bursa pilot il
Feyzullah Eren Türkmen, İŞKUR olarak özel sektör zihniyetiyle yeni projeler geliştirerek çözüm ürettiklerine vurgu yaparak, gençler için düzenlenen İş Kulübü Projesi’nde de Bursa’nın pilot iller arasında yer aldığını bildirdi. Türkmen, proje kapsamında iş ve meslek danışmanlığı, iş arama becerisi farkındalığı, özgeçmiş ve mülakat teknikleri, role play uygulamalar içeren 16 saatlik destek verdiklerini söyledi. Türkmen, katılımcıların yüzde 54’ünün kendi çabasıyla işe girdiğini de açıkladı.