Sanayi üretimi nisanda yüzde 4.6 arttı

Takvim ve mevsim etkisinden arındırılmamış sanayi üretimi yüzde 4.6 artış gösterdi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - Takvim etkisinden arındırılmış yıllık sanayi üretimi, nisan ayında yüzde 4.6 artış gösterdi. Piyasada beklenti yüzde 3.6 düzeyindeydi.

Öte yandan arındırılmamış yıllık sanayi üretim artışı da yüzde yüzde 4,6 olarak hesaplandı. Piyasada yüzde 3.5 artış bekleniyordu.

Takvim ve mevsim etkisinden arındırılmış sanayi üretimi ise bir önceki aya göre yüzde 1 arttı.

Mart ayında sanayi üretimi yüzde 4,2 artarak Kasım 2013'ten bu yana en düşük büyümeyi göstermişti.


TÜİK'in açıkladığı verilere göre; mevsim ve takvim etkisinden arındırılmış sanayi üretimi bir önceki aya göre yüzde 1 artış gösterdi.

Sanayinin alt sektörleri (2010=100 temel yıllı) incelendiğinde; 2014 yılı Nisan ayında bir önceki aya göre madencilik ve taşocakçılığı sektörü endeksi yüzde 3,9, imalat sanayi sektörü endeksi yüzde 0,4 ve elektrik, gaz, buhar ve iklimlendirme üretimi ve dağıtımı sektörü endeksi ise yüzde 3,4 arttı.

Takvim etkisinden arındırılmış sanayi üretimi ise bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 4,6 arttı.

Sanayinin alt sektörleri (2010=100 temel yıllı) incelendiğinde; 2014 yılı Nisan ayında bir önceki yılın aynı ayına göre madencilik ve taşocakçılığı sektörü endeksi yüzde 9,3, imalat sanayi sektörü endeksi yüzde 4,2 ve elektrik, gaz, buhar ve iklimlendirme üretimi ve dağıtımı sektörü endeksi ise yüzde 5,8 artış kaydetti.

Ana sanayide en yüksek artış sermaye malı imalatında

Mevsim ve takvim etkisinden arındırılmış ana sanayi gruplarında en yüksek artış sermaye malı imalatında gerçekleşti. Ana Sanayi Grupları (MIGs) sınıflamasına göre, 2014 yılı Nisan ayında bir önceki aya göre en yüksek artış yüzde 2,0 ile sermaye malı imalatında gerçekleşti.

İmalat sanayi alt sektörleri incelendiğinde, 2014 yılı Nisan ayında bir önceki aya göre en yüksek artış yüzde 25,4 ile diğer ulaşım araçlarının imalatında gerçekleşti. Bu artışı, yüzde 14,5 ile makine ve ekipmanların kurulumu ve onarımı, yüzde 5,0 ile temel eczacılık ürünlerinin ve eczacılığa ilişkin malzemelerin imalatı takip etti.

Öte yandan 2014 yılı Nisan ayında bir önceki aya göre en yüksek düşüş yüzde 6,0 ile tütün ürünleri imalatında gerçekleşti. Bu düşüşü, yüzde 5,5 ile diğer imalatlar, yüzde 4,7 ile elektrikli teçhizat imalatı takip etti.

 

Bu konularda ilginizi çekebilir