Sanayi üretimi şubatta 0.4 azaldı
Büyümenin öncü göstergesi olan sanayi üretiminde şubat ayına yönelik veriler piyasa beklentilerini karşılamadı.
ANKARA (DÜNYA) - Sanayi üretimi, Şubat 2017’de bir önceki aya göre yüzde 0.4 oranında azaldı. Takvim etkisinden arındırılmış endeks ise bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 1 arttı. Sanayi üretimi Ocak ayında bir önceki aya göre yüzde 1.3 oranında artmıştı.
Şubat ayında mevsim ve takvim etkisinden arındırılmış sanayi üretim endeksi, bir önceki aya göre yüzde 0.4 oranında azaldı. Yıla 1.3 ile beklenenin üzerinde başlangıç yapan sanayi üretimi böylece ikinci ayda durağanlaşma işareti verdi.
TÜİK verilerine göre düşüş imalat sanayiinden kaynaklandı. Takvim ve mevsim etkilerinden arındırılmış imalat sanayii endeksi yüzde 0,9 oranında azaldı. Madencilik ve taşocakçılığı aynı endekste yüzde 5, elektrik-gaz sektörü ise yüzde 0,6 oranında arttı.
Bir önceki yılın aynı ayına göre artış
Şubat ayında, bir önceki yılın aynı ayına göre, takvim etkisinden arındırılmış endeks ise yüzde 1 arttı. Bu kapsamdaki endekste imalat sanayiinde artış yüzde 0.7 oranında oldu. Artışı etkileyen ana faktör ise elektrik-gaz sektöründe oldu. Bu sektör geçen yıl aynı aya göre Şubat’ta yüzde 9.4 oranında yükseldi. Madencilik ve taşocakçılığı ise yüzde 13.6 oranında geriledi.
Ana sanayi grupları kapsamında sermaye malı üretimi yüzde 4,6 azaldı
Ana sanayi gruplarında, sermaye malı üretimi, bir önceki aya göre Şubat 2017’de yüzde 4.6 oranında azaldı. Enerji yüzde 0.2, dayanıksız tüketim malı yüzde 0,9 oranında düştü. Buna karşılık, ara malı ve dayanıklı tüketim malı imalatı arttı. Dayanıklı tüketim malı imalatı Şubat 2017’de bir önceki aya göre yüzde 5.1 oranında artarken, aramalı üretimindeki artış yüzde 1.3 oldu.
İmalat sanayii kolları
İmalat sanayii kollarına bakıldığında, Şubat 2017’de, mevsim ve takvim etkisinden arındırılmış, bir önceki aya göre en fazla azalış yüzde 21 ile diğer ulaşım araçlarının imalatında gerçekleşti. Bu azalışı, yüzde 11.4 ile temel eczacılık ürünlerinin ve eczacılığa ilişkin malzemelerin imalatı ve kok kömürü ve rafine edilmiş petrol ürünleri imalatı takip etti.
Aynı kapsamındaki endekste bir önceki aya göre en yüksek artış, yüzde 6.9 ile içeceklerin imalatında gerçekleşti. Bu artışı, yüzde 5.8 ile başka yerde sınıflandırılmamış makine ve ekipman imalatı ve yüzde 4.3 ile diğer metalik olmayan mineral ürünlerin imalatı takip etti.