Sanayi üretiminde rekor daralma

TÜİK verilerine göre sanayi üretimi Ocak ayında yüzde 21.3 geriledi; beklenti yüzde 17.9 daralma olacağı yönündeydi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

 

İSTANBUL - Sanayi Üretim Endeksi, 2009 yılı Ocak ayında 2008 yılı Ocak ayına göre yüzde 21,3 azalış gösterdi.  Bu arada Aralık ayı sanayi üretimi yüzde 17.6 düşüşten yüzde 17.8 düşüşe revize edildi.

TÜİK'ten yapılan açıklamada; NACE Rev.1.1'e göre hesaplanan 2005=100 temel yıllı Aylık Sanayi Üretim Endeksi, 2009 yılı Ocak ayında bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 21,3 azalarak 88,6 olduğu bildirildi. Yapılan değerlendirmeye göre; sanayinin alt sektörleri incelendiğinde, 2009 yılı Ocak ayında, bir önceki yılın aynı ayına göre Madencilik ve Taşocakçılığı sektörü endeksi yüzde 3,8 azalarak 110,5'ten 106,2'e, İmalat Sanayi sektörü endeksi yüzde 24,2 azalarak 110,2'den 83,5'e  Elektrik, Gaz ve Su sektörü endeksi  ise yüzde 6,0 azalarak 132,5'den 124,6'ya geriledi.

Ana Sanayi Grupları (MIGs) Sınıflamasına göre, 2009 yılı Ocak ayında bir önceki yılın aynı ayına göre en yüksek düşüş yüzde 44,6 ile Sermaye Malı İmalatında görüldü.

Motorlu Kara Taşıtı üretimi %60.3 düştü

Ana Sanayi Grupları (MIGs) Sınıflamasına göre diğer gruplar incelendiğinde, Dayanıklı Tüketim Malı İmalatı yüzde 25,4, Aramalı Malı İmalatının yüzde 24,0, Dayanıksız Tüketim Malı İmalatının yüzde10,1 ve Enerjinin yüzde 6,4 oranında düştüğü görüldü. İmalat Sanayi Alt Grupları incelendiğinde, en yüksek düşüş oranı Motorlu Kara Taşıtı, Römork ve Yarı Römork İmalatında gerçekleşti.

İmalat Sanayi Üretim Endeksi alt gruplarının 2009 yılı Ocak ayında 2008 yılı aynı ayına göre yüzde değişim oranları incelendiğinde, en yüksek düşüş oranının yüzde 60,3 ile Motorlu Kara Taşıtı, Römork ve Yarı Römork İmalatında gerçekleştiği görülmektedir. Bunu, yüzde 55,7 ile Radyo, TV, Haberleşme Teçhizatı ve Cihazları İmalatı ve yüzde 32,1 ile Büro Makineleri ve Bilgisayar imalatı takip etti.

Çağlayan: Bir süre böyle gitmek zorunda kalacağız

Sanayi ve Ticaret Bakanı Zafer Çağlayan, sanayi üretimindeki düşüşün küresel krizden kaynaklandığını belirterek, "Bu sıkıntıları yaşayacağız. En azından benim ve Bakanlığım açısından beklenen rakamlardı. Bir süre böyle gitmek zorunda kalacağız. Ümit ediyorum, yılın sonuna doğru dünyadaki taşlar yerine oturur. Bizim düzelmemiz biraz da dışarının düzelmesine bağlı" dedi.

Toplam 27 yıl sanayicilik, 12 yıl da Ankara Sanayi Odası Başkanlığı yaptığını anımsatan Çağlayan, kısa bir tahlilde bulunduktan sonra bu düşüşün nedeninin ortaya çıkacağını kaydetti.

İSO Başkanı: Önlemde geciktikçe, ödenen bedel artıyor

İstanbul Sanayi Odası (İSO) Yönetim Kurulu Başkanı Tanıl Küçük ise ekonomide önlem almakta gecikildikçe, ödenen bedelin arttığını savunarak, Hükümet ve ekonomi yönetiminin bir an önce durumun ciddiyeti ve vahametine uygun politikalar üretmesi gerektiğini belirtti.

2009 yılı ocak ayı sanayi üretim endeksi sonuçlarına ilişkin yazılı bir açıklama yapan Küçük, şunları kaydetti:

"Artık, sözün bittiği noktadayız, rakamlar konuşuyor. Bu rakamlar, yaşanan krizin ciddiyetini ve derinliğini açıkça ortaya koymaktadır. Türkiye ekonomisinin kalbi sanayi sektörüdür ve ne yazık ki küresel kriz, Türkiye'yi kalbinden vurmuştur."

Küçük, üretimdeki düşüşün sadece sanayi sektörünün sorunu olmadığını vurgulayarak, sanayideki çöküşün, kısa süre içinde ekonominin diğer alanlarını da olumsuz etkileyeceğini ifade etti.

Türkiye'nin şimdiye kadar önlem almakta geç kaldığını ileri süren Küçük, "Önlem almakta geciktikçe, ödenen bedel artmaktadır. Önümüzdeki süreçte, bedelin ödenemez hale geldiğini yaşayarak görmek istemiyoruz. Hükümet ve ekonomi yönetiminin bir an önce durumun ciddiyeti ve vahametine uygun politikalar üretmesi gerekmektedir" değerlendirmesinde bulundu.