Sanayi ve Ticaret Bakanlığı, 'yoğunlaştırılmış piyasa gözetim ve denetim çalışması' başlattı

Çalışmanın amacı hem tüketiciyi, hem de rekabeti korumak

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA - Sanayi ve Ticaret Bakanlığı hem tüketiciyi hem de rekabeti korumak için yoğunlaştırılmış bir piyasa gözetim ve denetim çalışması başlattı.

Birinci aşaması Ağustos ayında 10 günlük bir dönemde gerçekleştirilen, Ankara, İstanbul, İzmir, Bursa, Gaziantep, Konya ve Adana'da eş zamanlı olarak yürütülen çalışmalarda 807 firma denetlendi. İncelenen 68 bin 252 üründen bin 494'ünün "aykırı ürün" olduğu tespit edildi.

Denetimlerin ikinci aşaması bayramdan sonra 3-4 aylık bir periyotta yapılacak. 2010 yılında ise uzun vadeli bir plan çerçevesinde aşamalı piyasa gözetim ve denetim faaliyeti yürütülecek.

Sanayi ve Ticaret Bakanı Nihat Ergün, yaptığı açıklamada, son zamanlarda hem tüketicilerden hem de birçok sanayi ve ticaret odasından piyasada yerli ve ithal standart dışı ürünlerin dolaştığı yönünde şikayet aldıklarını söyledi.

Bu ürünlerin hem ülkede rekabet gücünü azalttığını hem de tüketicileri mağdur ettiğini vurgulayan Ergün, Türk sanayicisinin rekabete son derece açık olduğunu, ancak kaliteli üretim yaptıkları için sadece kaliteli ürünlerle rekabet edebileceklerini dile getirdi.

Söz konusu şikayetler nedeniyle sıkı bir piyasa gözetim ve denetim çalışması başlattıklarını belirten Bakan Ergün, Ağustos ayı içinde kısa vadeli bir plan çerçevesinde yaptıkları bu denetimlerin sonucunda özellikle Uzakdoğudan gelen standart dışı ve kalitesiz pek çok ürünün piyasada serbestçe dolaştığını, bunların başında da klimalar, saç kurutma makineleri, bazı küçük iş makineleri, kaynak makineleri, el aletlerinin bulunduğunu söyledi.

Ergün, bu tespit doğrultusunda ithalatçı firmaların uyarıldığını ve bir kısım ürünlerin laboratuvarlara gönderildiğini anlattı.

İkinci aşamanın bayramdan sonraki 3-4 aylık dönemde yapılacağını ifade eden Bakan Ergün, "ikinci aşamada daha yoğunlaştırılmış ve sıkılaştırılmış bir denetim çalışmasıyla piyasayı serbestçe dolaşılan bir alan olmaktan çıkartmış olacağız" diye konuştu.

Sanayi ve Ticaret Bakanı, bazı saç kurutma makinelerinin tüketicilerin saçlarını yaktığını, tekstil ürünlerinde bir takım zararlı boyaların kullanıldığını ve bazı kırtasiye ürünlerinde sağlığa zararlı unsurlar tespit ettiklerini de kaydetti.