Sanayicinin cirosu kasımda arttı

Sanayi ciro endeksi bir önceki aya göre yüzde 3,4; bir önceki yılın aynı ayına göre ise yüzde 11,5 artış gösterdi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) kasım ayına ilişkin sanayi ciro endeksi verilerini paylaştı.

Buna göre, mevsim ve takvim etkilerinden arındırılmış sanayi ciro endeksi bir önceki aya göre yüzde 3,4 arttı.Sanayinin alt sektörleri incelendiğinde 2016 yılı Kasım ayında bir önceki aya göre madencilik ve taşocakçılığı sektörü endeksi yüzde 2,2 ve imalat sanayi sektörü endeksi yüzde 3,4 artış gösterdi.

Sanayi ciro endeksi bir önceki yılın aynı ayına göre ise yüzde 11,5 artış kaydetti.

2016 yılı Kasım ayında bir önceki yılın aynı ayına göre madencilik ve taşocakçılığı sektörü endeksi yüzde 17,7 ve imalat sanayi sektörü endeksi yüzde 11,4 arttı.

Mevsim ve takvim etkisinden arındırılmış toplam sanayi ciro endeksi
Takvim etkisinden arındırılmış toplam sanayi ciro endeksi

Mevsim ve takvim etkilerinden arındırılmış ana sanayi grupları (MIGs) incelendiğinde, 2016 yılı Kasım ayında bir önceki aya göre en fazla artış yüzde 7,8 ile dayanıklı tüketim malı imalatında gerçekleşti.

En fazla artış ekipman kurulumunda

Mevsim ve takvim etkilerinden arındırılmış imalat sanayi alt sektörleri incelendiğinde, 2016 yılı Kasım ayında bir önceki aya göre en fazla artış yüzde 32,8 ile makine ve ekipmanların kurulumu ve onarımında gerçekleşti. Bu artışı yüzde 10,3 ile bilgisayarların, elektronik ve optik ürünlerin imalatı ve yüzde 8,2 ile mobilya imalatı takip etti.

Mevsim ve takvim etkilerinden arındırılmış imalat sanayi alt sektörleri incelendiğinde, 2016 yılı Kasım ayında bir önceki aya göre en fazla azalış yüzde 1,6 ile kayıtlı medyanın basılması ve çoğaltılmasında gerçekleşti. Bu azalışı yüzde 0,9 ile deri ve ilgili ürünlerin imalatı ve yüzde 0,3 ile diğer ulaşım araçlarının imalatı takip etti.