Sanayide cirolar arttı

Ağustos'ta Sanayi Ciro Endeksi geçen yılın aynı ayına göre yüzde 0,8, Sanayi Sipariş Endeksi ise yüzde 0,5 arttı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

ANKARA - Sanayi Ciro Endeksi, bu yılın Ağustos ayında, geçen yılın aynı ayına göre yüzde 0,8, Sanayi Sipariş Endeksi ise yüzde 0,5 arttı. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), Sanayi Ciro ve Sipariş Endeksleri, Ağustos 2012 sonuçlarını açıkladı.
 
Buna göre, Sanayi Üretim Anketi kapsamında yer alan imalat sanayi ile madencilik ve taşocakçlığı kısımlarında bulunan işyerlerinden 2005=100 temel yıllı oluşturulan Sanayi Ciro Endeksi, 2012 yılı Ağustos ayında geçen yılın aynı ayına göre yüzde 0,8 arttı, bir önceki aya göre ise yüzde 5,5 azaldı.
Sanayinin alt sektörleri incelendiğinde, 2012 yılı Ağustos ayında, geçen yılın aynı ayına göre, madencilik ve taşocakçılığı endeksi yüzde 8,8, imalat sanayi endeksi ise yüzde 0,5 artış gösterdi.
Ana sanayi grupları sınıflamasına göre, 2012 yılı Ağustos ayında en yüksek artış Enerji'de görüldü.
İmalat sanayi alt sektörlerinden 2012 yılı Ağustos ayında geçen yılın aynı ayına göre değişim oranları incelendiğinde, en yüksek artış oranının yüzde 167,3 ile makine ve ekipmanlarının kurulumu ve onarımı imalatında gerçekleşti. Bunu yüzde 108,3 ile bilgisayarların elektronik ve optik ürünlerin imalatı takip etti.
 
Sanayi Sipariş Endeksi
 
Avrupa Birliği düzenlemelerine göre, imalat sanayi kısmında sipariş ile çalışan faaliyetlerde bulunan ve Sanayi Üretim Anketi'nin kapsamına giren işyerlerinden, 2005=100 temel yıllı oluşturulan Sanayi Sipariş Endeksi, bu yılın Ağustos ayında 2011 yılının aynı ayına göre yüzde 0,5 arttı, bir önceki aya göre ise yüzde 6,6 azaldı.
Ana sanayi grupları sınıflamasına göre 2012 yılı Ağustos ayında en yüksek artış dayanıksız tüketim malı imalatında görüldü.
Sipariş endeksinin 2012 yılı Ağustos ayında 2011 yılı aynı ayına göre yüzde değişim oranları incelendiğinde, en yüksek artış oranının yüzde 76,9 ile bilgisayarların elektronik ve optik ürünlerin imalatında gerçekleştiği görüldü. Bunu, yüzde 54,3 ile diğer temel eczacılık ürünlerinin ve eczacılığa ilişkin malzemelerin imalatı izledi.
 
Bu konularda ilginizi çekebilir