Sanayide kötümserlik artıyor, reel kesim güven kaybediyor

Reel Kesim Güven Endeksi, kasımda 14,6 puan geriledi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

 

ANKARA - Merkez Bankası tarafından düzenlenen İktisadi Yönelim Anketi sonuçlarına göre, sanayi dalındaki genel gidişat konusunda kötümserler lehine olan seyrin artarak devam ettiği gözlendi. Bu arada MB'nin Reel Kesim Güven Endeksi, kasımda bir önceki aya göre 14,6 puan gerileyerek 54,6 seviyesine indi.

Kasım ayında, içinde bulunduğu sanayi dalı hakkında bir ay öncesine kıyasla daha iyimser olduğunu belirtenlerin oranı yüzde 2,4'e gerilerken, daha kötümser olduğunu belirtenlerin oranı yüzde 71,4'e yükseldi.

Merkez Bankası tarafından düzenlenen ve 1234 iş yerinin katıldığı İktisadi Yönelim Anketi Kasım ayı sonuçları açıklandı.

Buna göre, son üç aya yönelik değerlendirmelerde, üretim hacminde ekimde süregelen azalış eğiliminin, kasımda da güçlenerek devam ettiği gözlendi.

Son üç ayda alınan toplam sipariş miktarı, ihracat siparişleri ve iç piyasa siparişleri eğilimlerinde de azalış diyenler lehindeki seyrin güçlendiği görüldü.

Mevsim normallerine kıyasla yapılan değerlendirmelerde, mevcut toplam siparişlerin mevsim normallerinin altında olduğu, mamul mal stoklarının ise mevsim normalleri üzerinde olduğu yönündeki değerlendirmelerin güçlenerek devam ettiği görüldü.

Gelecek üç aya yönelik değerlendirmelerde, üretim hacmine yönelik beklentilerde azalış yönlü seyrin, azalacak diyenler lehine artarak devam ettiği gözlendi.

Kasım ayında gelecek üç aydaki ihracat sipariş miktarı ve iç piyasa sipariş miktarı beklentilerinde azalacak diyenler lehine olan eğilim güçlenerek devam etti. Sabit sermaye yatırım harcamalarında ve gelecek üç aydaki toplam istihdamda azalış yönündeki beklentilerin artarak devam ettiği görüldü.

Ortalama birim maliyetlerinde son üç aydaki artış eğiliminin önceki aya kıyasla sınırlı değişimine karşılık, gelecek üç aydaki artış yönlü beklentilerin önceki aya kıyasla zayıfladığı, gelecek üç aydaki satış fiyatları beklentisinin azalacak diyenler lehine seyrinin bir miktar güçlenerek devam ettiği gözlendi.

Gelecek on iki aylık dönem sonu itibarıyla yıllık ÜFE enflasyonu beklentisi geçen aya kıyasla 0,3 puan artarak yüzde 12,8 oldu.

Reel kesimde güven azalıyor

Merkez Bankası, Reel Kesim Güven Endeksi, kasımda bir önceki aya göre 14,6 puan gerileyerek 54,6 seviyesinde gerçekleşti.

Buna göre endeksi oluşturan anket sorularına ait yayılma endeksleri incelendiğinde sırasıyla, gelecek üç aydaki toplam istihdam miktarı, gelecek üç aydaki üretim hacmi, son üç aydaki toplam sipariş miktarı, sabit sermaye yatırım harcaması, gelecek üç aydaki ihracat sipariş miktarı, mevcut toplam sipariş miktarı ve genel gidişat eğilimine ilişkin beklentiler endeksi azalış yönünde etkileyen faktörler oldu.

Endeksin üçer aylık hareketli ortalamaları kasım ayında bir önceki aya göre 13,3 puan azalarak 69,7 olarak gerçekleşti.