”Sanayideki eksi büyüme temmuzda sona erecek ”

Yapı Kredi Başekonomisti Akçay sanayi üretimindeki daralmanın durmasının Temmuz-Ağustos aylarında gerçekleşebileceğini savundu.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - Yapı Kredi Bankası Başekonomisti Doç. Dr. Cevdet Akçay, global krizle ilgili iyimser düşünenler tarafında olduğunu belirterek, "Sanayi büyümesindeki eksi rakamlardan sıfırlara, Temmuz-Ağustos ayı gibi geleceğiz" dedi.

Yapı Kredi'nin "KOBİ bankacılığı" çerçevesinde düzenlenen bilgilendirici toplantılarının 18'incisini İstanbul'da yapıldı.

Yapı Kredi Genel Müdürlüğündeki toplantıda konuşan Akçay, global krizle ilgili kötümserler tarafında değil, iyimserler tarafında olduğunu söyledi.

Amerika'daki toparlanmanın Avrupa'dan daha erken başlayacağını düşündüğünü ifade eden Akçay, "Türkiye, krizden en az hasarla çıkacak ülkelerden biriydi, ama o pozisyona gelemedi. Alması gerekenden daha ağır hasar aldı. Sanayi gerilemesini tek haneli değil, çift haneli yaşıyor" dedi.

Her kriz sonrası ortamın kriz öncesi ortamdan daha sağlam olacağına işaret eden Akçay, G-20'nin ilk defa bu kadar ciddi önlemler paketini ele aldığına dikkat çekerek, "Bu önlemler devreye girdiğinde bundan Türkiye, Brezilya, Güney Afrika ülkeleri daha fazla nemalanacaklar. Bu ülkeler ilk toparlanacak gelişmekte olan ülkeler grubunda" şeklinde konuştu.

Akçay, önlemlerin geç ve güç olduğunu, ancak önlemlere ilişkin ümit taşıdığını vurguladı.

"Türkiye Aralık'ta dibi buldu"

Cevdet Akçay, "Sanayi büyümesindeki eksi rakamlardan sıfırlara Temmuz-Ağustos ayı gibi geleceğiz. Türkiye aslında diplemiş gözüküyor. Türkiye'nin Aralık'ta diplediğini, yavaş yavaş çıkışa geçtiğini görüyoruz. Doğru önlemler bir an önce devreye sokulursa, beklentileri biraz daha iyileştirebilirseniz, Türkiye daha önce de sanayi büyümesinde sıfıra gelebilir" diye konuştu.

ABD Başkanı Barack Obama'nın Türkiye ziyaretine ilişkin de Akçay, ziyaretin, Türkiye'nin yeni dünyada 6-7 senedir almaya başladığı yerin altını çizen bir tutumun yansıması olduğunu, Obama'nın Türkiye'ye AB'nin ötesinde bir rol biçtiğini kaydetti.

Akçay, "Biz AB'yi istiyor muyuz? Kafamızı temizlememiz lazım. Bu hibeler (AB hibeleri) AB'nin bizi istediğini gösteriyor. Bu hibelerle AB sizi zaten iktisadi olarak içine almış. Bir de siyasi olarak yapmanız gereken şeyler var diyor" dedi.

Dünyada ve Türkiye'de açıklanan paketlerle ilgili olarak da Akçay, dünyada işlerin ciddi olarak toparlanması durumunda paketlerin getireceği maliyetlerin de maliyet olmaktan çıkacağını söyledi.

Türkiye'de açıklanan ekonomik paketlerle ilgili hem hükümet tarafında hem de sivil toplum kuruluşları tarafında kafa karışıklığı yaşandığını savunan Akçay, aslında alınması gereken bir tek önlem bulunduğunu, bunun da reel sektör ve finans sektörü arasındaki kredi akışının normal zamandaki gibi, kriz yokmuş gibi işlemesini sağlamak olduğunu vurguladı.

Krizleri, zayıf ve kuvvetlinin ayrıldığı dönemler olarak niteleyen Akçay, Türkiye'nin burada bir üst sınıfta yer aldığını söyledi.

"8 bin firmaya tanıtım yapıldı"

Yapı Kredi Perakende Bankacılık Yönetimi Genel Müdür Yardımcısı Muzaffer Öztürk de İstanbul'da 307 şube ve 448 porföy yöneticisinin 206 bin KOBİ müşterisine hizmet verdiğini kaydetti.

KOBİ bilgilendirme toplantısını şu ana kadar 17 ilde gerçekleştirdiklerini ifade eden Öztürk, bugüne kadar toplam 8 bin firmaya tanıtım yapıldığını, 3 bine yakın firma ile birebir görüşme gerçekleştirildiğini anlattı.

Öztürk, bu firmalardan 684'ünün bizzat proje yazımına danışmanlık sağlayarak yaklaşık 25 milyon avroluk geri ödemesiz desteğin alınmasını temin ettiklerini, 30 milyon avro hibe fonunu KOBİ müşterilerinin almasına destek olmayı hedeflediklerini vurguladı. 

Öztürk, "2007 yılında KOBİ'leri banka olarak VIP statüsüne aldık. Yapı Kredi, KOSGEB Cansuyu faiz destek programlarının tümünde yer alarak KOBİlere destek verdi. Son programla birlikte bu yolla 430 milyon lira bir kredi hacmi yaratılmış olacak. Yapı Kredi olarak yüzde 21 pay aldık" dedi.