SANTEK'14 Fuarı açıldı

Kocaeli Büyükşehir Belediyesi Uluslararası Fuar Merkezi'nde düzenlenen 2. Doğu Marmara Sanayi ve Teknoloji Fuarı'na 21 ülkeden 120 yabancı firma katıldı

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

KOCAELİ - Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, 2023'te 500 milyar dolarlık ihracat hedefini yakalayacaklarını belirterek, "Bunu yakalarken de ihracatımızın en az yüzde 15'i yüksek teknoloji ürünü olacak. Ayrıca 150 milyar dolarlık da hizmet ihracatı yapmayı 2023'te hedefliyoruz" dedi. 

Kocaeli Büyükşehir Belediyesi Uluslararası Fuar Merkezi'nde düzenlenen 2. Doğu Marmara Sanayi ve Teknoloji Fuarı'nın (SANTEK'14) açılış töreninde konuşan Işık, iktidara geldikleri günden itibaren üretimin ekonomideki ağırlığının artırılması için ciddi mücadele verdiklerini söyledi. 

Işık, 62. hükümet programında üretime çok daha fazla ağırlık veren anlayışı benimsediklerini vurgulayarak, şunları dile getirdi: 

"Tasarım yaptığımız ürünleri piyasaya sürmeliyiz"

"Türkiye, mutlaka üreterek büyüyecek ama üretmek tek başına yetmiyor. Ürettiğinizin katma değerini yükseltmek de üretmek kadar önemli. Yani teknoloji düzeyi yüksek ürünler üretmek Türkiye için artık önemli. 500 milyar dolar cumhuriyetimizin kuruluşunun 100. yılında ihracat hedefliyoruz. Bu hedefimizi sadece sürümden kazanarak gerçekleştiremeyiz. Daha çok mal satarak bu hedefi yakalamamız kolay değil. O zaman yapmamız gereken ürettiğimiz malların katma değerini, yani teknoloji düzeyini yükseltmek, yani tasarım yaptığımız ürünleri piyasaya sürmek. Bununla ilgili de önemli çalışmalar başlattık, yürütüyoruz." 

Turizm ve hizmet sektörünün kendileri için çok önemli olduğunu, finans sektörünü ihmal etmeyeceklerini bildiren Işık, Türkiye'de büyümenin lokomotifinin üretim olmasını istediklerini ifade etti. 

"150 milyar dolarlık da hizmet ihracatı hedefliyoruz"

Işık, bu dönemde de çok önemli hedefler belirlediklerini, 25 alanda yapısal dönüşümü gerçekleştireceklerini dile getirerek, "İnşallah 2023'te 500 milyar dolarlık ihracat hedefini yakalayacağız. Bunu yakalarken de ihracatımızın en az yüzde 15'i yüksek teknoloji ürünü olacak. Ayrıca 150 milyar dolarlık da hizmet ihracatı yapmayı 2023'te hedefliyoruz" dedi. 

Üretimin tek başına yetmediğini, mutlaka pazarlanması, dünya pazarlarına en uygun, en iyi şartlarda sunulmasının da ayrı önem taşıdığına dikkati çeken Işık, bunların birlikte organize edildiği en güzel alanlardan birinin de fuarlar olduğunu vurguladı. 

Işık, fuara 21 ülkeden 120 yabancı firmanın katıldığını, Kocaeli ve Türkiye'den çok olumlu düşüncelerle, işbirliğini arttırıcı görüşmelerle ayrılacaklarına inandığını belirterek, fuarı organize eden Kocaeli Sanayi (KSO) ve Kocaeli Ticaret Odası (KOTO) ile diğer kurum ve kuruluşlara teşekkür etti. 

Konuşmaların ardından Işık, Kocaeli Valisi Ercan Topaca, Gölcük Tersanesi Komutanı Tuğamiral Mehmet Şevki Şekerefeli,  Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı İbrahim Karaosmanoğlu, AK Parti Kocaeli Milletvekili Azize Sibel Gönül, KOTO Başkanı Murat Özdağ ve KSO Başkanı Ayhan Zeytinoğlu fuarın açılışını yaptı. 

Işık, daha sonra fuarı gezerek, yetkililerden bilgi aldı. 

Bu konularda ilginizi çekebilir