Sapphire'ın 'kaba'sı bitti

261 metrelik dev gökdelende daire fiyatları 550 bin dolardan başlıyor

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

İSTANBUL - İstanbul Levent'te inşa edilen ve simgesel anteniyle birlikte 261 metre yüksekliğe ulaşacak olan İstanbul Sapphire'in betonarme inşaatı tamamlandı. Binanın 226 metre yükseklikteki seyir terasında düzenlenen basın toplantısında konuşan Kiler Holding Yönetim Kurulu Başkanı Nahit Kiler, kalitesiyle, standartlarıyla, müşterisine kattığı değerlerle doğru konumlanmış projelerin krizlerden etkilenmeyeceğini düşündüğünü söyledi.

Toplantıda konuşan Kiler, binanın ana inşaatının, yapılan programa uygun olarak tamamlandığını belirterek, İstanbul Sapphire'i, New York'un Empire State Binası örneğinde olduğu gibi kentin modern simgesi haline getirmeyi amaçladıklarını dile getirdi. Kiler, binanın yatırım maliyetinin, arsa maliyeti hariç olmak üzere 200 milyon dolar olacağını tahmin ettiklerini söyledi.

Konuşmasının ardından soruları yanıtlayan Kiler, global finans krizinin ortaya çıkışından sonraki süreçte 7,5 milyon dolar karşılığı 4 dairenin satışını gerçekleştirdiklerini belirterek, projedeki satışların krizden etkilenmediğini vurguladı.

Nahit Kiler, projenin finansmanına ilişkin bir soru üzerine, harcamaların yüzde 60'ını özkaynaklarından, yüzde 40'ını da bugüne kadar gerçekleştirdikleri satışlardan karşıladıklarını, başka bir finansman kaynağından faydalanmadıklarını söyledi.

Proje kapsamında ofis bulunmadığını hatırlatan Aykaç'ın verdiği bilgiye göre, binada 163 metre yükseklikte bir golf antrenman sahası, 30 metre yükseklikte havuz, spor kompleksi ve SPA merkezi, en yüksek noktasında ise seyir terası ile iki adet restoran yer alacak.

Ev fiyatları 550 bin dolardan başlıyor

Kiler Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı (GYO) Genel Müdürü Musa Aykaç da, projenin ayrıntıları hakkında bilgi vererek, İstanbul Sapphire'in 261 metre yüksekliği itibariyle hâlihazırda sonlandırılmış binalar kategorisinde Türkiye'de ve Avrupa'da ilk sırada bulunduğunu bildirdi.

Aykaç'ın verdiği bilgilere göre, 10'u zemin altında olmak üzere toplam 66 katta 165 bin 139 metre kare inşaat alanına sahip İstanbul Sapphire kapsamında 22 farklı tipte 174 rezidans ünitesi ve kiralanabilir alanı 34 bin metre kare olan bir alışveriş merkezi bulunuyor.

İstanbul Sapphire'in yapımında, 90 bin metreküp barajlarda ve köprü imalatlarında kullanılan cinsten beton ve 20 bin ton demir kullanıldı.

Çift cephe sistemine sahip binada toplam 55 bin metre karelik cam cephe uygulaması yapıldı. Aykaç, bu sistem sayesinde konut sahiplerinin enerjiden yüzde 25 oranında tasarruf sağlayabileceklerini belirtti.

Aykaç, bütün bu tasarım ve konfor şartlarının maksimize edilmesi yaklaşımından dolayı sadece betonarme karkasından ve cephesinden kaynaklanan ekstra maliyetin 52 milyon dolar olduğunu bildirdi.

Rezidansların proje başlangıcındaki satış fiyatlarının 550 bin dolar ile 4,5 milyon dolar aralığında değiştiğini söyleyen Aykaç, "Bugün ise satış fiyatları 1 milyon dolar ile 7,5 milyon dolar aralığında bulunuyor" dedi.