S.Arabistan gümrüğündeki aramalara mobilyacı tepkisi

Güleç, Suudi Arabistan gümrük geçişlerinde yapılan aramalarda malların indirilmesi ve tekrar yüklenmesi sırasında ürünlerinde hasarlar meydana geldiğini, bu nedenle ihracatçı firmaların sıkıntı yaşadığını söyledi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ESRA ÖZARFAT

BURSA - Türk mobilya ihracatçıları Suudi Arabistan gümrüğünde yapılan aramalar nedeniyle zarar gören malların iki ülke arasındaki ticarete darbe vurduğunu belirterek, konuyla ilgili yetkili makamların harekete geçmesini istiyor.

Suudi Arabistan gümrüğünde sıkıntılar yaşandığını belirten Türkiye Mobilya Sanayicileri Derneği (MOSDER) Başkanı Ahmet Güleç, “Özellikle gümrük geçişlerinde yapılan aramalarda malların indirilmesi ve tekrar yüklenmesi sırasında ihracatçılarımızın ürünlerinde hasarlar meydana geldiği konusunda bize ulaşan şikayetler ve bazı tespitler var. Bu konuyu dernek olarak yetkililere ileteceğiz. Oradaki ticari ataşeliğimize göndereceğimiz başvurularla etkili olmaya çalışacağız. Her ülkede gümrük mevzuatı farklı olabiliyor. Bu bir mevzuat sorunu mu, yoksa Türkiye’ye yönelik bir uygulama mı, bunu değerlendirdikten sonra adımlar atılacaktır” dedi. Güleç, “Bu tip sorunlar yaşayan mobilya sanayicilerinin bize yazılı olarak başvuruda bulunmasını istiyoruz” diyerek mobilyacılara çağrıda bulundu.

Ticaretimiz olumsuz etkileniyor

Suudi Arabistan’a ihracat yapan İberba Mobilya Yönetim Kurulu Ertekin Uz da, gümrüklerde yapılan arama uygulamalarının ve oluşan hasarların İnegöl mobilyasının adını lekelediğini kaydetti. Uz; “Oraya gönderdiğimiz ürünleri yerinde incelediğimizde hafif de olsa hasarlı olduklarını görüyoruz. TIR’lar gümrüklerde ehil olmayan kişilerce boşaltılıp yeniden yükleniyor. Bununla ilgili iki ülke arasında bazı düzenlemelerin yapılması gerekiyor. Aksi halde ticaretimiz olumsuz etkileniyor” diye konuştu.

2013’te 100 milyon dolarlık ihracat

İlk iki ayda Suudi Arabistan’a 17 milyon 346 bin dolarlık ihracat yapılırken, bu rakam geçen yılın aynı döneminde 15 milyon 220 bin dolardı. 2012'de Suudi Arabistan’a 86 milyon 217 bin dolarlık ihracat yapılırken, bu rakam geçen yıl 100 milyon dolar olarak gerçekleşti.