Şarküterici de kırmızı ette fiyat artışından şikayetçi!

Maliyet ve yüksek fiyat nedeniyle tüketici ile ürünü buluşturmakta zorlandıklarını kaydeden Polonez Genel Müdürü Andaç Günsoy, sektörün kâr marjının çok düştüğünü, fiyat rekabetine giremediklerini söyledi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İmam GÜNEŞ

Fiyatı pahalılaşan kırmızı ete tüketicinin eğilimi azaldı. Yıllık kişi başı kırmızı et tüketimi 12 kilogramı bulurken, kırmızı et ve şarküteri sektörü de fiyat rekabetine giremiyor. 'Sektör bıçak sırtında' diyen Polonez’in Genel Müdürü Andaç Günsoy, “Bu zor şartlara rağmen rekabet yapmanız gerekiyor. Et standartının oluşturulması ve sektörün entegre olması gerekiyor” dedi.

Zincir marketlerle beraber büyüdü

Özellikle 2000’li yılların başı itibariyle büyüme gösteren zincir marketler ve perakende sektörü Polonez’in büyümesine önemli katkı sağladı. Yılda 8 bin ton üretim yapan şirket, Çatalca’da 5 bin metrekare kapalı alanda faaliyet gösteriyor. Fabrikasında 240 kişilik istihdam yaratan Polonez, kapasitesini artırmak için çalışmalarını sürdürüyor. “Çatalca su havzası olduğu için yapılaşma çok düşük. Metrekareyi çok fazla büyütemiyorsunuz. Atık suları içme suyu haline getirerek tarım alanlarını sulamada kullanıyoruz” diyen Günsoy, bu durumu örnek göstererek daha fazla metrekare almak için çabaladıklarını söyledi.
‘Yıla tamamen sürprizle başlıyoruz’

Karkas eti ağırlıklı olarak İç Anadolu’dan temin ettiklerini ifade eden Andaç, şöyle devam etti: “Maliyetler iyice artıyor. Fiyatlar pahalılaşıyor. Sektörde dar boğaz var. Tüketici ile ürünü buluşturmak zorlaşıyor. Sektörün kâr marjı çok düşük. Fiyat rekabetine giremiyorsunuz. Bıçak sırtı bir durum var. Ya gerçekten ithalatla çözeceğiz gıda enflasyonunu ya da iç pazara ciddi teşvikler vererek... Şarküteri sektöründe hammadde standartı olmadığı için geleceğe bakıp önümüze göremiyoruz. Yıla başlarken tamamen sürprizle başlıyoruz. Çiftliklerin daha büyük olması lazım. Et standardının sağlanması lazım. Entegre bir çalışma gerekiyor. Böylelikle işçilik maliyetleri düşer, tarımı destekleyebilirsiniz.”

'Kendi enflasyonumuz yüzde 7 civarında’

Geçen yıl bir önceki yıla göre indirim marketleri dahil olmak üzere şarküteride yüzde 15’lik tonaj artışı olduğu bilgisini veren Günsoy, “Ciroda yüzde 15’lik artış var. Özellikle fiyattan dolayı tüketici, piliç ve beyaz ete yöneliyor. Daha ucuz, daha düşük gramajlı ürünlere kayma var. İndirim marketlerin dışında zincir marketlere baktığınızda tonaj aynı. Ama ciroda yüzde 6.5’lik artış var. Şarküteri sektöründe ürün enflasyonu yüzde 6.5 civarında. Biz kendimize baktığımızda enflasyonumuz yüzde 7 civarında çıkıyor. Sektörle paralel büyüdük” diye konuştu.

2017'yi 200 milyon ciro ile kapattık

Pazar paylarının yüzde 8 olduğunu kaydeden Günsoy, şunları söyledi: “Kişi başı kırmızı et tüketimi yıllık 12 kilogram. Sektörün ve bizim gelişmemiz, zincir marketlerin büyümesi ile doğru orantılı. 2 yıl içinde en az yüzde 20’lik kapasite artışı sağlamak istiyoruz. Toplamda 450 çalışanımız var. Geçen yılı yaklaşık 200 milyon TL ciro ile kapattık. Ana hedefimiz, enflasyonun üstünde büyümek.”


 
 

Bu konularda ilginizi çekebilir