Satınalma Müdürleri Endeksi, son 6 ayın zirvesine çıktı

Nisan ayı SAMEKS sanayi endeksi 0,41 puan artışla 55,97 puana, hizmetler endeksi 1,73 puan artışla 54,06 puana yükseldi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği'nin (MÜSİAD) Satınalma Müdürleri Endeksi (SAMEKS) nisan ayında 1,31 puan artarak ulaştığı 54,63 değeri ile son 6 ayın zirvesine çıktı.

MÜSİAD tarafından hazırlanan SAMEKS'in nisan ayı sonuçları açıklandı. Buna göre, hem sanayi hem de hizmet işletmelerinde mart ayında gözlenen girdi alımları ve istihdamdaki artışlar, ay sonundaki yerel seçimlerle politik belirsizliğin kısmen ortadan kalkmasıyla nisan ayında iş hacmi ve üretime dönüştü. Böylelikle SAMEKS Toplu Endeksi nisan ayında 54,63 değeri ile son 6 ayın zirvesine ulaştı.

Sanayi sektöründe faaliyet gösteren işletmelerin satın alma müdürlerine yöneltilen üretim, satın alma, yeni siparişler, istihdam, stoklar ve tedarikçilerin teslim sürelerine ilişkin altı soruya verilen cevaplardan oluşan SAMEKS Sanayi Endeksi'nde, artış hızı azalmış olsa da nisan ayında 3 aydır süren yükseliş devam etti. Endeks, 0,41 puan artışla 55,97 puana çıktı. Bu artışın en önemli etkeni, 6,06 puan yükselen üretim alt endeksi oldu.

İş hacmi, girdi satın alımları, stoklar, tedarikçilerin teslim süreleri ve istihdama yönelik sorulan beş soru ile hizmet işletmelerinin nabzının tutulduğu SAMEKS Hizmetler Endeksi ise nisan ayında 1,73 puanlık artarak 54,06 değerine yükseldi. Geçen yılın ayını ayında bu endeks, 53,55 olarak ölçülmüştü. Hizmetler sektöründe en önemli değişme, 5,87 puanlık artışla iş hacminde gözlendi. Hizmetler sektörü endeksi geçen yılın aynı döneminin üzerinde geldi ve son 4 aylık artış trendine devam etti.

Açıklamada, SAMEKS Nisan ayı sonuçlarına ilişkin şu yorumda bulunuldu:  

"Mart ayında girdi alımlarında, istihdamda ve siparişlerde önemli artışlar kaydedilmiş, ay sonunda yapılan yerel seçimler sonucu politik belirliliğin ortaya çıkmasıyla beklendiği gibi nisan ayında üretim ve işlem hacminin arttığı görülmüştür. Sanayi üretim endeksi 6,06 puan artışla 55,97 değerine, hizmetler işlem hacmi endeksi ise 5,87 puan artarak 54,06 değerine yükselmiştir. SAMEKS ortalama endeksi ise 1,31 puan artışla 54,63 olarak ölçülmüştür. Hem sanayi hem de hizmet işletmelerinde stokların önemli oranlarda azalması ve teslim sürelerinin gecikmesi, sonraki aylarda girdi alımları ve üretimin artmaya devam edeceğini göstermektedir."

Bu konularda ilginizi çekebilir