Savunma Sanayi Müsteşarlığı'nın ihalelerde yetkileri artırıldı

Savunma Sanayi Müsteşarlığınca yürütülen projelerde müsteşarlıkça belirlenecek yöntem kullanılacak

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

ANKARA - Savunma Sanayi Müsteşarlığı tek kaynaktan temin edilecek projeler dışındaki ihalelerde, geniş yetkiyle hareket edecek. Müsteşarlık, yeni yetki genişliği çerçevesinde, ilgili bir proje için belirlenen kaynak üst sınırını geçmemek kaydıyla imzalanan sözleşmede tek başına değişiklikler yapabilecek.

Bakanlar Kurulu, Savunma Sanayii Müsteşarlığı tarafından, 4734 sayılı Kamu İhale Kanununun 3. maddesinin (b) bendi kapsamında yapılacak ihalelere ilişkin bazı esasların yürürlüğe konulmasını kararlaştırdı.

Söz konusu karar ve eki Resmi Gazete'nin bugünkü sayısında yayımlanarak yürürlüğe girdi.

Bu esasların Türkiye'de savunma sanayiinin geliştirilmesi, idamesi ve Türk Silahlı Kuvvetlerinin (TSK) modernizasyonunun sağlanmasına yönelik olarak, 3238 sayılı Kanun çerçevesinde Savunma Sanayii Müsteşarlığı tarafından yürütülecek savunma, güvenlik veya istihbarat alanları ile ilişkili olduğuna veya gizlilik içinde yürütülmesi gerektiğine, Savunma Sanayii İcra Komitesi tarafından karar verilen veya sözleşmenin yürütülmesi sırasında, özel güvenlik tedbirleri alınması gereken veya devlet güvenliğine ilişkin temel menfaatlerin korunmasını gerektiren hallerle ilgili olan, araştırma - geliştirme projeleri dahil mal ve hizmet alımları ile yapım işlerini kapsadığı belirtildi.

Buna göre, projeye ilişkin çalışmalar, ihtiyaç makamının yazılı talebinin müsteşarlığa ulaşmasıyla başlayacak. Müsteşarlığa bildirilen ihtiyaçlar için ilgili daire başkanlığı bünyesinde Proje Grubu oluşturulacak. Proje Grubu, Müsteşarlık personeli ve ihtiyaç makamının teknik, taktik ve lojistik branşlardaki personelinden meydana gelecek.

TSK ihtiyaçlarının Genelkurmay Başkanlığınca Müsteşarlığa bildirilmesini takiben, Savunma Sanayii İcra Komitesinin kararı ile proje başlatılacak.

Ar-Ge projeleri, ihtiyaç makamı talebi olmaksızın, müsteşarlığın teklifi ve Savunma Sanayii İcra Komitesi kararı ile de başlatılabilecek.

Uygulanacak ihale usulleri

Savunma Sanayii Müsteşarlığınca yürütülen projelerde müsteşarlıkça belirlenecek yöntem kullanılacak. Ancak, tek kaynaktan temin edilecek projeler için Savunma Sanayii İcra Komitesi onayı alınması zorunlu olacak.

Tek kaynak projelerde, Savunma Sanayii İcra Komitesi kararına bağlı olarak, proje başlangıç ve seçim kararları, tek bir kararda birleştirilebilecek. Tek kaynak yöntemi ulusal menfaat, gizlilik, teknolojik birikimin tek bir yerde bulunması, standardizasyonun sağlanması ve acil harekat ihtiyaçlarının karşılanması amacıyla yapılan projelerde kullanılacak.

SSM'ye geniş yetki

Teklife çağrı dosyasında müsteşarlığın herhangi bir yükümlülük üstlenmeksizin, verilen teklifleri kabul edip etmemekte, teklifleri değerlendirip değerlendirmemekte, yeni teklif istemekte, tekliflerden birini, bazılarını veya tamamını reddetmekte, ihalenin iptal edilmesinde tamamen serbest olduğu ve Savunma Sanayii İcra Komitesinin ihaleyi istediği yüklenici adayına verebileceği ile "tek kaynaktan temin durumunda müsteşarlığın tercihine bağlı olarak geçici teminat alınmayabileceği" hususu da yer alacak.

Müsteşarın onayı ile Teklife Çağrı Dosyasının firma, kurum ve kuruluşlara doğrudan gönderilmesi ve/veya ihaleye ilişkin duyurunun müsteşarlığın internet sitesinde yayımlanmasıyla ihale süreci başlayacak.

Teklife Çağrı Dosyası yayımlandıktan sonra tekliflerin hazırlanmasını veya işin gerçekleştirilmesini etkileyebilecek maddi veya teknik hatalar veya eksikliklerin müsteşarlıkça tespit edilmesi veya yüklenici adaylarınca yazılı olarak bildirilmesi halinde Teklife Çağrı Dosyasında Müsteşarın onayı ile değişiklik yapılabilecek. Bu değişiklikler, Teklife Çağrı Dosyası alan firma, kurum ve kuruluşlara bildirilecek.

Tekliflerin alınması ve değerlendirilmesi aşamasında, kamu yararı görülmesi ve ihtiyaç duyulması halinde müsteşarın onayı ile yüklenici adaylarının tümünden tekliflerini revize etmeleri istenebilecek.

Teklif değerlendirme çalışmalarında rekabetin korunması ve maliyet etkinlik esas alınacak.

Teklif Değerlendirme çalışmaları tamamlanmadan önce, kapsamı müsteşarlık tarafından belirlenmek üzere yüklenici adaylarından yazılı olarak bir kez en iyi ve en son tekliflerini vermeleri talep edilebilecek.

Teklif değerlendirme sonuç raporunun müsteşara arzından sonra, müsteşar tarafından gerekli görülmesi halinde ve belirlenecek yöntem çerçevesinde yüklenici adaylarından fiyat tekliflerini yenilemeleri istenebilecek. Fiyatların yenilenmesi durumunda Teklif Değerlendirme Heyeti tarafından, teklif değerlendirme sonuç raporu nihai hale getirilecek.

Değerlendirme sonuçları yüklenici seçim kararı için Savunma Sanayii İcra Komitesine arz edilecek ve Savunma Sanayii İcra Komitesinin vereceği karar doğrultusunda hareket edilecek. Bu aşamada Savunma Sanayii İcra Komitesi tarafından kaynak üst sınırı da belirlenecek.

Savunma Sanayii İcra Komitesi tarafından seçim kararının alınmasıyla ihale süreci tamamlanacak. Ancak Savunma Sanayii İcra Komitesi tarafından ikinci bir firmanın da belirlenmiş olması durumunda, ikinci firmanın geçici teminat mektubu sözleşme imzalanana kadar muhafaza edilecek.

Teklif değerlendirme sonuç raporu sözleşme konusu işin tamamlandığının yükleniciye bildirilmesinden itibaren en az 5 yıl süreyle muhafaza edilecek.

Müsteşarlık, projelerin özelliklerine göre değişik tipte sözleşmeler imzalayabilecek.

Sözleşmede değişiklik

Sözleşme müzakereleri sırasında proje kapsamında ortaya çıkabilecek ve ilave maliyet gerektirecek talepler, müsteşarlıkça, Savunma Sanayii İcra Komitesi kararlarında ilgili proje için belirlenen kaynak sınırları içinde kalmak kaydıyla değerlendirilecek. Kaynağın aşılması sonucunu doğuracak talepler, Savunma Sanayii İcra Komitesi tarafından ayrıca değerlendirilecek.

Teklife Çağrı Dosyasında aksi belirtilmedikçe sözleşmelerin notere tasdiki/tescili yaptırılmayacak.

Müsteşarlık, ilgili proje için belirlenen kaynak üst sınırını geçmemek kaydıyla, imzalanan sözleşmede değişiklikler yapabilir. İlave kaynak gerektiren değişiklikler için Savunma Sanayii İcra Komitesi kararı alınması gerekecek.

Devletten devlete satışlar

Savunma Sanayii İcra Komitesi tarafından proje başlangıç kararında devletten devlete satış veya uluslararası konsorsiyum olarak belirlenen projeler bu esaslarda yer alan hükümlere bağlı kalınmaksızın yürütülecek.

Söz konusu projelere ilişkin anlaşmalar ve/veya sözleşmeler Savunma Sanayii İcra Komitesi kararı alındıktan sonra müsteşarlıkça imzalanacak.

4734 sayılı Kamu İhale Kanununun ceza ve ihalelerden yasaklamaya ilişkin hükümleri, bu esaslara göre yürütülen faaliyetler için de uygulanacak.

4734 sayılı Kanunun ilgili maddesinde yer alan Kamu İhale Kurumu geliri bu esaslara göre yapılan ihalelerde alınmayacak.

Proje faaliyetleri, ilgili mevzuat uyarınca gizlilik içinde ve bilmesi gereken prensibine göre, müsteşarlığın güvenlik ve gizliliğe ilişkin yönergelerine uygun olarak yürütülecek.

Bu arada, 12 Mayıs 2004 tarihli ve 2004/7354 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı yürürlükten kaldırıldı.

Öte yandan, bu esasların yürürlüğe girdiği tarihe kadar ilan edilmiş veya yazılı olarak duyurulmuş ihaleler hakkında, 12 Mayıs 2004 tarihli ve 2004/7354 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı hükümlerinin uygulanmasına devam edilecek.