Savunmacılar sahaya indi, 12 ülkeden ziyaretçi geldi

SAHA İstanbul'un düzenlediği SAHA EXPO kapılarını açtı. 12 ülkeden 24 firmanın 41 temsilcinin de ziyaret ettiği fuarda 135 şirket stant açtı. Etkinlik kapsamında 450 iş görüşmesi planlandı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Sercan AKINCI

Savunma, Havacılık ve Uzay Kümelenmesi Derneği’nin (SAHA İstanbul) düzenlediği SAHA EXPO kapılarını açtı.

Fuarın açılışında konuşan Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, birbirleriyle ilgili sektörlerin ve firmaların işbirliğini desteklediklerini, büyük bölümü hibe olmak üzere, çok çeşitli mali destekler sağladıklarına dikkat çekti.

Türkiye’nin son 16 yılda savunma sanayisindeki yerlilik oranını yüzde 24’ten, yüzde 65 seviyesine çıkarttığını belirten Varank, bakanlığa bağlı TÜBİTAK ve KOSGEB’in tüm kaynakları ve tecrübesinin, yerli ve milli savunma sanayi için seferber edildiğini dile getirdi. TÜBİTAK’ın Ar-Ge’sine destek verdiği birçok ürünün, silahlı kuvvetler tarafından kullanıldığını anlatan Bakan Varank, “Şimdi, Cumhurbaşkanımızın 100 günlük icraat programında da ilan ettiği gibi bilim insanlarının ülkeye dönüş seferberliği hedefiyle TÜBİTAK ile uluslararası lider araştırmacılar programını hazırlıyoruz. Bu programla hem yetişmiş insan kaynağımızı ülkemize yeniden kazandıracak hem de dünyanın dört bir yanından araştırmacıları ülkemize davet edeceğiz” dedi.

33 firma ROKETSAN’a çözüm ortağı oldu

SAHA İstanbul Yönetim Kurulu Başkanı Haluk Bayraktar, fuarın Türk sanayisine ve milli teknoloji hamlesi hakkında farkındalığın gelişmesine katkı sağlayacağını kaydetti. Türkiye’de savunma alanında çok önemli bir dinamizm olduğunu, bunu diğer sektörlere örnek olarak sunabilmeleri gerektiğini belirten Bayraktar, “Son yıllarda milli teknoloji hamlesi olarak isimlendirdiğimiz bu atılıma hep birlikte sahip çıkarsak çok daha iyi noktalara gidebiliriz. Kendimize ait kavramlarla bu atılımı sahiplenmeliyiz” ifadelerini kullandı.

Bayraktar, savunma sanayine yönelik üretim yapan firmalarla ana yüklenicileri buluşturmanın yanı sıra platformlar için alt sistem ve sistem üreticisi firmalar teşekkül ettirmek için sanayicileri teşvik ettiklerini, farklı sektörlerde faaliyet gösteren şirketleri savunma sanayi için üretim yapmaya motive ettiklerini anlattı.

Söz konusu firmaları büyük konsorsiyumların projelerine dahil ettiklerini belirten Bayraktar, şunları kaydetti: “Yaptığımız bu çalışmalar sonucunda 33 firmamız ROKETSAN’a çözüm ortağı olarak akredite oldu. Şimdi TUSAŞ HÜRKUŞ iklimlendirmesi ve kabin basıncı konusunda oluşturduğumuz 6 firmalı bir konsorsiyum ile bu çalışmalara devam ediyoruz. SAHA İstanbul olarak, savunma sanayi içinde denizcilik projeleri de bizim için önem taşıyor. Tersanelerimizdeki uzun yabancı tedarik listelerinin temininde yerli firmalarımızın sayısının olabildiğince artması için çalışıyoruz. MİLGEM, TCG Anadolu, denizaltı projeleri gibi Türkiye için önemli deniz projelerinde SAHA İstanbul üyelerinin yer alması için çalışmalar yapıyoruz.”

‘SAHA’nın oluşumu diğer sektörlere model oluyor’

Hatice ŞİMŞEK / KAYSERİ

Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcısı Hasan Büyükdede, OSBÜK İç Anadolu İstişare Toplantısı’nda DÜNYA’ya açıklamalarda bulunarak, SAHA İstanbul’un savunma sanayisinde kümelenme oluşumunun diğer sektörlere model olacağını söyledi. Büyükdede, 138 milyar doların üzerinde ara malı ithalatı olduğunu anımsatarak, ilk etapta bunun 30 milyar dolarlık kısmının yerlileşmesi için çalışacaklarını söyledi. Yerliliğin ulusal bir proje haline gelmesi için çalıştıklarını belirten Büyükdede, “Kayseri’de Taksan firmasını ziyaret ettik. Takım tezgahları üretimi için bir idealle kurulmuş bir müessese. 11. Kalkınma Planı’nda takım tezgahlarını stratejik sektör olarak ilan ettik. Bunun yeniden canlandırılması önemli” diye konuştu. Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi’nin ilk Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcısı olan Büyükdede, “Sayın Bakanımızla birlikte bir şirket nasıl bütün dünya ile birlikte hareket ediyorsa, bakanlığımıza da bu yeni davranış biçimini getiriyoruz” açıklamalarını yaptı.

Bu konularda ilginizi çekebilir