Şebekede çalışana sağlık ve kilo kriteri geliyor

TEDAŞ Genel Müdürü Mükremin Çepni, aşırı kilo, görme kusuru ve duyma kaybı gibi fiziksel özelliklerin yanı sıra, psikolojik durumu uygunsuz kişilerin elektrik dağıtım şebekelerinde çalıştırılmayacağını söyledi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Mehmet Kara - Antalya

Elektrik dağıtım sektöründe elektrik direklerine tırmanacak, hat arızalarını giderecek, bakım onarım yapacak elemanların belirli fiziki ve psikolojik standartları taşıması gerekecek. Duyma kaybı ve görme kusuru bulunan, boy kitle endeksi belirli bir seviyenin üzerinde olan, psiko-motor özellikleri yetersiz kişiler bu işlerde çalıştırılamayacak. Türkiye Elektrik Dağıtım Anonim Şirketi (TEDAŞ) Genel Müdürü Mükremin Çepni, Elektrik Dağıtım Hizmetleri Derneği (ELDER) tarafından Uluslararası Sosyal Güvenlik Birliği (ISSA) işbirliğiyle Antalya’da düzenlenen Elektrik Dağıtım Sektöründe İş Sağlığı ve Güvenliği Kongresi’nin açılışında konuştu.

“En önemli değer insan canı” 

TEDAŞ’ın, elektrik dağıtımının özelleştirilmesinden sonra bir misyon ve kabuk değiştirdiğini ifade eden Çepni, yeni misyonun en önemli ayaklarından birini eğitimin oluşturduğunu vurguladı. Son yıllarda hem sahadaki hem de diğer personele eğitimlerde iş güvenliğine en büyük önemi verdiklerini kaydeden Çepni “En önemli değer insan canı. Biz insanımızı koruyamazsak hiç bir şeyde başarılı olamayız” diye konuştu.

 İşe uygun eleman çalıştırılacak

TEDAŞ olarak insan ve iş güvenliği malzemesi konularında ELDER işbirliğiyle özel bir çalışma başlattıklarını anlatan Mükremin Çepni şunları söyledi: “İşe uygun kişiyi seçmezseniz başarılı olması zor. Beş büyük eğitim merkezimizden üçünde işgücü ölçme ve değerlendirme merkezi kuruyoruz. Mesleki Yeterlilik Kurumu (MYK) ve ELDER’le elektrik dağıtımındaki iş süreçlerini belirledik. Her işe uygun insan portföyü de belirlenecek. İşe uygun insanın seçimi bilimsel, tıbbi ve psikolojik yöntemlerle belirlenecek. Eğitime katılan kişi eğer psikolojik ve fiziki özellikleri uygunsa o işte çalışmaya devam edecek. Uygun değilse başka bir alanda değerlendirilecek.” 

Kilo vermeyen başka birime 

Mükremin Çepni, özellikle elektrik dağıtım şebekelerinin bakım onarımı için sahada çalışan personelin belirli fiziki özellikleri taşıması gerekeceğini ifade etti. Örneğin belirli bir kilonun üzerindeki çalışanın, görme ve duyma konusunda eksiklikleri bulunan işçinin belirli noktalarda çalıştırılamayacağını vurguladı. Bu kritere uymayan mevcut çalışanlın ise başka birime kaydırılabileceğini belirten Çepni, uygulama takviminin EDAŞ’larla yapılacak ortak çalışmalarla daha sonra belirleneceğini, belli bir geçiş sürecine ihtiyaç duyulabileceğini kaydetti.

2015 yılında 18 EDAŞ çalışanı öldü 

TEDAŞ Genel Müdürü Mükremin Çepni, elektrik dağıtım sektöründe 2000’li yılların başlarında yılda 30 ölümlü iş kazası yaşanırken, 2015 yılında bunun 18’e düştüğünü söyledi. Çepni, yapılacak çalışmalarla ölümlü kazaları ortadan kaldırmayı hedefl ediklerini anlattı.

48 bin çalışandan 30 bini etkilenecek

Futbol kulüplerinin transfer edeceği oyuncuyu check-up’tan geçirdiğine işaret eden TEDAŞ Genel Müdürü Çepni, riski en yüksek sektörlerden biri olan elektrik dağıtımında da belli kriterlerle çalışılması gerektiğini vurguladı. Çepni, “Elektrik şebekesi hava şartlarına açık. Karda, fırtınada çalışıyorlar. Dolayısıyla buna yönelik tedbir alınması gerekiyor” dedi.

Mevzuatın AB’den eksiği yok

ELDER Genel Sekreteri Uğur Yüksel, Türkiye’nin geçtiğimiz yıllarda iş kazalarıyla ilgili çok kötü tecrübeler yaşadığına işaret ederek “Bu konuda istatistiklerimizin de iyi olmadığı da bir gerçek” dedi. Türkiye’nin iş güvenliğiyle ilgili yasal düzenlemeler açısından Avrupa Birliği başta olmak üzere gelişmiş ülkelerden bir farkı olmadığına işaret eden Uğur Yüksel, “Sorun uygulamada. Sorun insan faktöründe. Sorun bilgide. Sorun kısmen eğitimde, kısmen kültürde. Sorun ekipman ve teçhizatta. Sorun öncelikle öz denetimde, bireyin öz denetiminde” diye konuştu.

İş güvenliği malzemesine standart

Elektrik dağıtım sektöründe kullanılan iş güvenliği malzemelerinin kalite ve standartlarıyla ilgili bir projeyi de hayata geçireceklerini kaydeden TEDAŞ Genel Müdürü Çepni şöyle dedi: “Şirketler iş güvenliği malzemeleri alırken kaliteye özen gösteriyorlardır ama bunların da bir standardının olması gerekiyor. Bu standardın belirli periyotlarla takibi gerekiyor. Diyelim ki bir iş eldiveni aldık. Standardı belli. Belli bir süre kullanıldıktan sonra aynı standardı koruyor mu meçhul. Bunun da takibi gerektiği için test laboratuvarı kuracağız ve sektörün hizmetine sunacağız.”

Bu konularda ilginizi çekebilir