Sektörel güven endeksleri yükselişte

Hizmet ve perakende ticaret sektörlerinde güven endeksi artarken, inşaat sektöründe azaldı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA - Hizmet sektörü güven endeksi yüzde 8,4, perakende ticaret sektörü güven endeksi yüzde 1,9 artarken, inşaat sektörü güven endeksi yüzde 2,4 azaldı.
İnşaat, perakende ticaret ve hizmet sektörlerine yönelik düzenlediği "Aylık İşyeri Eğilim Anketi" ile bu sektörlerde faaliyet gösteren girişimcilerin mevcut iş durumları ve gelecek 3 aya ilişkin beklentilerini ölçen Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), bu anketlerden yararlanarak her sektöre ilişkin hesapladığı Sektörel Güven Endekslerinin nisan ayı sonuçlarını açıkladı.

Nisan ayında geçen aya göre, hizmet sektörü güven endeksi yüzde 8,4, perakende ticaret sektörü güven endeksi yüzde 1,9 arttı. Aynı ayda inşaat sektörü güven endeksi ise yüzde 2,4 azaldı.

Mart ayında 102,2 olan hizmet sektörü güven endeksi 110,8, 111,4 olan perakende ticaret sektörü güven endeksi 113,6 değerine yükselirken, 94,9 olan inşaat sektörü güven endeksi 92,6 değerine geriledi.

Hizmet sektörü güven endeksindeki artış, son üç aylık dönemdeki iş durumu ile hizmetlere talep ve gelecek üç aylık dönemde hizmetlere talep beklentisi değerlendirmelerindeki iyileşmeden kaynaklandı. Söz konusu alt endeksler, nisan ayında bir önceki aya göre sırasıyla yüzde 14,6, yüzde 13,6 ve yüzde 0,8 arttı.
Son üç aylık dönemde iş hacmi-satışlar değerlendirmesindeki yüzde 9,4'lük ve gelecek üç aylık dönemde iş hacmi-satışlar beklentisindeki yüzde 0,3'lük iyileşmeler, nisan ayında perakende ticaret sektörü güven endeksinin bir önceki aya göre artmasına neden oldu. Mevcut mal stok seviyesi alt endeksi ise bir önceki aya göre yüzde 2,4 azaldı.

İnşaat sektörü güven endeksindeki azalış, gelecek üç aylık dönemde toplam çalışan sayısı beklentisi alt endeksinin nisan ayında bir önceki aya göre yüzde 4,3'lük düşüşünden kaynaklandı. Alınan kayıtlı siparişlerin mevcut düzeyi alt endeksi ise bir önceki aya göre yüzde 0,8 oranında arttı.
Sektörel güven endeksleri 0-200 aralığında değer alıyor. Endeksin 100'den büyük olması sektörün mevcut ve gelecek döneme ilişkin iyimserliğini, 100'den küçük olması ise kötümserliğini gösteriyor.