Senetli satışlar artacak

MOSDER Başkanı Ahmet Güleç, kredi kartında taksit sınırlamasıyla ilgili, "Sınırlama gelirse senetli satışlar daha da artacak bu da kayıt dışılığı getirecek" dedi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL- Türkiye Mobilya Sanayicileri Derneği (MOSDER) Başkanı Güleç, her 4 tüketiciden 3'ünün mobilya satın alırken, taksitli alışverişi tercih ettiğini, taksit oranlarının sınırlandırılmasının senetli satışları artırarak mobilya üreticilerini mağdur edeceğini, senetli satışların kayıtdışılığı artıracağını kaydetti.

Taksit sayısının düşürülmesi halinde ödemelerin otomatikman senete kayacağını belirten Güleç, şöyle konuştu:

"Zaten senetli satış şu anda da önemli oranlarda devam ediyor. Bu durum söz konusu olursa senetli satışlar daha da artacak. Neticede yine mobilya alınacak ama senetli alınacak, bu da kayıt dışılığı getirecek. Sektörün en önemli sorunlarından bir tanesi zaten kayıt dışılık. Biz mobilyada ihracatı arıtırıyor, ithalatı azaltıyoruz. Sektöre dış ticaret fazlası kazandırıyoruz. Bu sektöre zarar verecek hususları göz önünde bulundurmak lazım. Geçen yıl Çek Kanunu'nda yapılan değişiklikle mobilyacıların ağzı yandı. Çeklerini tahsil edemeyen bir çok mobilyacı toptan satışlarında mağdur oldu. Şimdi üreticiler yeniden eski günlerin gelmesinden korkuyor. Eskiden hapis kararı olduğu dönemde insanlar çeklerini ödüyordu."

Beyaz eşya sektörünün de kendileriyle aynı fikirde olduğunu belirten Güleç, "Onlar da dayanıklı tüketim malını satıyor ve taksitlerin sınırlandırılmasını istemiyor" dedi.

Başbakan Yardımcısı Ali Babacan'ı ziyaret ederek taleplerini dile getirmek istediklerini söyleyen Güleç, geleceği olan, Türkiye için çok daha fazla korunması gereken sektörün, stratejik sektör olarak kabul edilmesi gerektiğini anlattı. İstihdam dostu ve dış ticaret fazlası veren sektörün pozitif ayrımcılığa tabi tutulması gerektiğini dile getiren Güleç, 2 milyar dolar olan ihracatı 2023'te 10 milyar dolara çıkarmayı hedeflediklerini belirtti.

Bu konularda ilginizi çekebilir