Sezonun ilk pamuk çekirdeği 1 liradan alındı

Tariş, sezonun ilk pamuk çekirdeğini 1 TL'den aldı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İZMİR - Tariş Pamuk ve Yağlı Tohumlar Birliği, sezonun ilk pamuk çekirdeğinin kilosunu sembolik rakamla 1 TL'den aldı.

Tariş Pamuk ve Yağlı Tohumlar Birliği Başkanı Beliğ Azbazdar, yaptığı yazılı açıklamada, birliğin ana faaliyet alanı olan pamuk alım-satımının dışında, işletmelerinde katma değer yaratacak ürünler ürettiğini, Aydın'da bulunan ve günlük 800 ton üretim kapasitesi ile Avrupa'nın en büyüğü olan Hamyağ tesislerini de kısa sürede sezon işlemesine açacaklarını kaydetti.

Pamuk çekirdeği ve ayçiçek dışında soya ve kanola gibi yağlı tohumları da işlemeyi planladıkları tesisi, randımanlı çalıştırmak için pamuk çekirdeği alımlarına erken başladıklarını ifade eden Azbazdar, bu kapsamda Söke Yağ firmasından 15 ton pamuk çekirdeği aldıklarını, ileri ki günlerde çekirdek piyasasında etkin rol üstleneceklerini dile getirdi.
Azbazdar, açıklamasında şu görüşlere yer verdi:
"Türkiye'nin bitkisel yağ ihtiyacı, nüfus artışına ve kişi başına tüketilen yağ oranının yükselmesine paralel olarak arttı. Türkiye'nin yıllık yağ tüketimi yaklaşık 900 bin ton. Ülkemiz, yüksek oranda yağlı tohum üretim potansiyeline sahip olmasına rağmen, yağlı tohum üretimi yeterli ve istenen düzeye çıkarılamamakta, dolayısıyla yıldan yıla artan bitkisel yağ ihtiyacımızın ancak yüzde 50'ye yakın bir kısmı yurt içi üretiminden karşılanıp açığımız ise ithalat yolu ile kapatılmaktadır."
Bitkisel yağ üretiminin yıllara göre değiştiğini ve ortalama 800-850 bin ton olduğunu dile getirerek, ithalatın ise yıllık 700 bin ton civarında olduğunu bildirdi.
Azbazlar, son yıllarda gittikçe artan yağ açığının kapatılması için yapılan yağ ithalatına da petrol ürünlerinden sonra en fazla döviz ödendiğini belirterek, "Stratejik ürün haline gelen yağlı tohumlu bitkilerin ekim alanlarına kısa vadede yeni alanlar ilave edilmelidir. Ülkemizin birçok bölgesi yağlı tohum bitkileri üretim potansiyeline sahip olduğu halde, insan beslenmesinde temel bir madde olan bitkisel yağ sektörü dışa bağımlı bırakılmıştır. Ülkemiz yağ konusunda dışa bağımlılıktan kurtarılmalıdır. Ülkemizin bitkisel yağa ihtiyacı var. Devletimiz başta olmak üzere sanayici, üretici, tüketici bu tür bitkilerin stratejik bir bitki olduğunu, ülkemiz için hayati önem taşıdığını hiçbir zaman unutmamalıdır."

Bu konularda ilginizi çekebilir