Sıcak, pastırma ve sucuğu vurdu

Ramazan ayında sofraların vazgeçilmezi pastırma ve sucuk satışlarının aşırı sıcaklar nedeniyle azaldığı bildirildi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

KAYSERİ - Ramazan ayında sofraların vazgeçilmezi pastırma ve sucuk satışlarının aşırı sıcaklar nedeniyle azaldığı bildirildi. Kayseri Ticaret Borsası Başkanı Şaban Ünlü,  sucuk ve pastırma satışlarının önceki Ramazanlara göre aşırı sıcaklar nedeniyle düştüğünü söyledi.

Pastırma ve sucuğa zam yapılmamasına rağmen sıcak yaz günlerinde susatır düşüncesi ile vatandaşın pastırma ve sucuk tüketmekten kaçındığını belirten Ünlü, satışların da yüzde 50 seviyesinde azaldığını belirterek, şunları söyledi:
"Aşırı sıcaklar esnafı olumsuz yönde etkiledi. Geçen yıllara göre satışlar istenilen seviyede değil. Pastırma ve sucuk fiyatlarına zam olmadığı halde satışlar istenilen seviyeye gelemedi. Ramazan ayında eskiden çok satış olurdu. Ama bu sene sıcaklar olumsuz etkiledi. Öncekilere göre bu Ramazan ayında pastırma ve sucuk satışlarımız yüzde 50 azaldı.

Yaklaşık 17 saat oruç tutan vatandaş 'susatır' diye sucuk ve pastırma tüketimini azalttı. Bu durumdan da esnaf olumsuz etkilendi. Geçtiğimiz aylara göre sucuk ve pastırma satışları azaldı. İnşallah bayrama doğru gurbetçilerin etkisiyle satışlarda artış olur. Bayram öncesi ve sonrası hareket olacağını ümit ediyoruz."

Pastırma ve sucuk satışı yapan Mustafa Şahan ise sıcakların etkisiyle işlerinin azaldığını vurgulayarak, ramazan sonrası satışlarının artmasını beklediklerini söyledi.

Pastırma alan Selim Çetinkaya da pastırma ve sucuğu ancak tadımlık olarak aldıklarını belirterek, "Ramazanda sıcak hava bizi çok olumsuz etkiliyor. Gün boyu oruçken susatmayacak şeyler tüketmeye çalışıyoruz. Pastırma ve sucuk ramazan sonrası tüketilir ama bu günlerde sadece tadımlık alıyoruz. Yoğun baharatlı ürünler, sıcak havalarda çok tercih edilmiyor" diye konuştu.

Gümrükte sıkıntı yaşıyoruz

Tatil için Kayseri'ye geldiklerini belirten Ayşe Demir ise gümrüklerde pastırma ve sucuk problemi yaşadıklarını, yurt dışına pastırma ve sucuk götüremediklerini belirtti.

Gümrüklerde pastırma ve sucuklara el konulduğu için eskisi gibi fazla alışveriş yapamadıklarını kaydeden Demir, sözlerini şöyle tamamladı:
"Tatil için Danimarka'dan memleketimize geldik. Eskiden bu kadar sıcak olmazdı. Sıcak havalara alışkın olmadığımız için bizi etkiledi. Sıvı tüketimine ağırlık veriyoruz. Aşırı sıcaklarda sucuk ve pastırma çok susattığı için yemiyoruz ve almıyoruz. Pastırma ve sucukta baharat olduğu için rahatsız ediyor. Baharat bildiğiniz gibi insanları sıcakta biraz yakar. Bundan dolayı pastırma ve sucuk fazla tercih edilmiyor. Ayrıca Danimarka'ya giderken pastırma sucukları vakumlatıp komşularımıza hediye götürürdük. Şimdi ise hava alanlarında ve sınırlarda sıkıntı çıktığı için çok az götürebiliyoruz ya da götürmüyoruz."
 

Bu konularda ilginizi çekebilir