Sigara ve alkolden bütçeye 1,8 milyar TL
Maliye Bakanı Şimşek, alkol ve sigaradaki vergi artışıyla bütçeye 1,8 milyar lira gelir elde edileceğini açıkladı.
Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, bu yıl başından itibaren uygulamaya giren sigara ve alkoldeki vergi artışlarının bütçeye toplamda 1.8 milyar liralık gelir etkisi olacağını söyledi.
Kanal 24'ün canlı yayında sorularını yanıtlayan Şimşek, sigara fiyatlarını enflasyona yakın artırdıklarını, bunun bütçeye 1.3 milyar lira, alkoldeki vergi artışının ise 500 milyon lira gelir katkısı sağlayacağını bildirdi.
"Piyasadaki sigara fiyatları 10 liraya kadar çıkıyor. Paketi 10 liraya olan da var 5.5 lira olan da var. Maktu ÖTV'yi 5 kuruş artırdık, bunun fiyata yansıması 50 kuruş. 10 liralık sigaradaki artış payı yüzde 5 ama 5.5 ise yüzde 9. Dolayısıyla aslında biz sigarada yüzde 5 ile 9 arasında bir fiyat artışına gittik" diyen Şimşek, "Biz yüzde 10.11 olan yeniden değerleme oranının altında artış sağladık. Sigaradaki vergi artışından gelecek gelir yaklaşık 1.3 milyar lira" diye konuştu.
Perakende kanallarından alınan bilgiye göre, bazı üreticiler sigara fiyatlarında ortalama 50 kuruş artışa gitti.
Bakanlar Kurulu'nun alkollü içkiler ve tütün ürünlerinde uygulanan ÖTV'yi artırmasının enflasyona artırıcı etkisinin, sigara fiyatlarına yapılabilecek zamlara göre değişken olmak üzere 0.25 puan ile 0.50 bandında artırıcı yönde olabileceği hesaplanıyor.
Şimşek, ÖTV düzenlemesinin ardından alkollü içkilerde yüzde 10-16 arasında bir fiyat artışının olacağını tahmin ettiklerini belirterek, şöyle konuştu: "Biraz yeniden değerleme oranının üzerine çıktık onun da temel sebebi AB'ye olan taahhüdümüz. Yani yerel bazı içkilerle ithal edilen bazı içkiler arasındaki pariteyi sağlamamız lazım zaman içerisinde. Biz bir yol haritası vermiştik vergi faslını açarken. Mesela rakıyla ilgili çok tartışma yaşanıyor. Onun aslında sebebi o... Yerel içkilerle dışarıdan gelen içkiler arasında vergi yükünü zaman içerisinde eşitlemeye gideceğiz... Alkollü içkilerde yaptığımız vergi artışlarının gelir etkisi yaklaşık 500 milyon lira olacak. Yani sigara ve içkideki vergi artışlarının bütçeye gelir etkisi 1.8 milyar lira."
Şimşek, sigara firmalarının vergiden kaçınmak, vergiyi daha düşük tutmak için fiyatlarını indirdiklerine vurgu yaparak, vergi artışı nedeniyle şirketler fiyat indirmeye devam ederse maktu vergilerde gereken düzenlemeyi yapacaklarını bildirdi.
Petrol fiyatlarının mevcut seviyeleri olan varil başına 50-60 dolar arasında olursa cari açık/GSYH'nın yüzde 3-3.5'e düşebileceğini kaydeden Şimşek, "Petrol fiyatları böyle kalırsa enflasyon yüzde 5'e düşer" dedi.
Orta Vadeli Program'da bu yıl cari açık/GSYH yüzde 5.4 olarak öngörülüyor.
Petrol fiyatları halen varil başında 51 dolar ile 5.5 yılın en düşük seviyesinde işlem görüyor.