Sigortalılar serbest eczanelerden ilaç alamayacak
Türk Eczacıları Birliği Başkanı Çolak, yerine getirilmeyen sözleşme hükümleri gerekçesiyle sözleşmeleri fesh ediyor
ANKARA - Türk Eczacıları Birliği (TEB) Başkanı Erdoğan Çolak, yerine getirilmeyen sözleşme hükümleri nedeniyle hem Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) hem de Maliye Bakanlığı ile sigortalıların serbest eczanelerden ilaç almasını sağlayan sözleşmeleri fesh etmeye karar verdiklerini belirterek, "Vatandaşlar ilaçlarını 1 ay daha serbest eczanelerden alabilecek" dedi.
Çolak, TEB Genel Merkezi'nde düzenlediği basın toplantısında, sorunlarının çözümü için Sağlık ve Maliye Bakanlıkları ve SGK yetkileri ile yaptıkları görüşmelerden sonuç alamadıklarını, seslerini duyurmak için 21 Aralıkta Ankara'da bir miting düzenlediklerini hatırlattı.
"Yerine getirilmeyen sözleşme hükümleri nedeniyle hem SGK, hem de Maliye Bakanlığı ile imzalanan sözleşmeleri fesh etmeye karar verdiklerini" açıklayan Çolak, 1 aylık geçiş sürecinde vatandaşların ilaçlarını serbest eczanelerden alabileceklerini, sözleşmenin yenilenmemesi durumunda ise, 1 Şubattan itibaren ilaç bedellerinin hastalardan tahsil edileceğini söyledi.
"Tek taraflı fedakarlık "
Hep sorunların çözümünden yana tutum sergilediklerini, ancak çözümün sürekli bir tarafın fedakarlığı üzerine inşa edilemeyeceğini ifade eden Çolak, "Sürekli haklı olduğumuzu ifade edip, hiçbir şey yapmayanlar, bugün itibariyle sözleşmesizlik dönemine geçiş sürecini de hazırlamışlardır" dedi.
"Bu süreçte sorumluluğu bulunanları, sağlık hizmetinin sağlık çalışanları tarafından meslek onuruna yakışır bir şekilde sunulmasını sağlamak için ellerini taşın altına koymaya davet ettiklerini" kaydeden Çolak, yeni bir protokol yapılması için talepleri dile getirdi.
Söz konusu talepler
-Muayene ücretlerinin eczaneler aracılığıyla tahsiline son verilsin.
-Vatandaşların serbest eczanelerden ilaç almasına imkan tanıyan protokolü imzalama yetkisi mutlak olarak TEB'e tanınsın ve bu Sağlık Uygulama Tebliği'nde (SUT) hüküm altına alınsın.
-6197 sayılı yasa değişikliğine ilişkin tasarıdan eczacı-eczacı ortaklığı hükmü geri çekilsin.
-Avans uygulaması hayata geçirilmesin, yüzde 100 ödeme yapılsın.
-Kamu kurum iskontoları yükü eczacının üzerinden kaldırılsın.
-Eczaneler 1. basamak sağlık kuruluşu olarak değerlendirilsin.
-Reçete dağıtım sistemi devam etsin.
-Hastanelere eczacı istihdamı sağlansın.
-Günübirlik tedavi uygulaması kaldırılsın.
-Reçete onay sisteminin kesintisiz ve verimli çalışması sağlansın.
-Konsolide bütçe, Yeşil Kart ödemeleri bir an önce yapılsın.
-Fiili envanter denetimlerine acilen son verilsin.
Taleplerinin 1 Şubatta başlayacak sözleşmesizlik dönemine kadar karşılanması için ellerinden geleni yapacaklarını ifade eden Çolak, "Bu konuda sayın Başbakanımız başta olmak üzere, kamuya sağlık hizmeti sunumundan sorumlu olanları bu görevlerini yerine getirmek üzere harekete geçmeye çağırıyoruz" dedi.
"Siyasi manevra"
"21 Aralıktaki miting sonrası yetkili kurumlardan bir dönüş oldu mu? Eylemin 'siyasi bir manevra olduğu" değerlendirmelerini nasıl karşılıyorsunuz?" sorusu üzerine Çolak, SGK yetkilileriyle bir araya geldiklerini, ancak bu yetkililerin sorunların çözümüne yönelik tavırlarından ziyade, sorunları hafife alan yaklaşımlarıyla karşılaştıklarını savundu.
2005'de 400, 2006'da 700, 2007'de 800'ün üzerinde eczanenin kapandığına dikkati çeken Çolak, bunun yaşanan büyük sıkıntının göstergesi olduğunu, yetkililere de durumu aktarmaya çalıştıklarını belirtti.
Çolak, tüm illerde "yeşil kartlı" ilaçlarından 312 milyon 823 bin lira, konsolide bütçe adı altında, devlet memurlarının ilaçlarından ise 300 milyon lira dolayında alacakları bulunduğunu belirtti.