Simitçiler patent için harekete geçti

İstanbul Simitçiler Odası, simide TESK tarafından uluslararası patent alınması için başvuruda bulundu.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

İSTANBUL - İstanbul Simitçiler Odası, simide uluslararası patent alınması istemiyle Türkiye Esnaf ve Sanatkarlar Konfederasyonu'na (TESK) başvurdu.
 
İstanbul Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği'nden (İSTESOB) yapılan açıklamada, Yunanlılar'ın ıspanaklı böreği (spanakopita), musakkayı (musakas), etli yaprak sarmasını (dolmadakia) ve baklavayı (baklavas) sahiplenmesinden sonra simidi kaptırmamak için önemli bir adım atıldığı belirtildi.
 
Açıklamada, İstanbul Simitçiler Odası Başkanı Zeki Sami Özdemir'in, simide TESK tarafından uluslararası patent alınmasına ilişkin başvuru dilekçesini İSTESOB Başkanı ve TESK Genel Başkanvekili Faik Yılmaz'a sunduğu kaydedildi.
 
Açıklamada görüşlerine yer verilen Yılmaz, asırlardır Orta Asya Türk kökenli geleneksel yemekleri ve mutfağı Yunanlılar'ın maalesef bir bir sahiplendiğini belirterek, şunları kaydetti:
''Baklava, Orta Asya Türk kökenli bir tatlıdır. Ama Amerika'da bile ABD Başkanı Barack Obama'ya kendi tatlılarıymış gibi gösterdiler. Gaziantepli baklavacılarımızın buna büyük tepkisi oldu. Ancak Allah'tan bizim baklavamızın aynısını bugüne kadar yapamadılar. Şimdi Türk Osmanlı kültürünün geleneksel damak tadı olan ve halkımızın 600 yıllık zaruri ihtiyacı olarak bilinen simidin patentini alıp, Yunanlılar'a kaptırmayacağız. Biz TESK olarak, Türkiye Patent Enstitüsü ve Kültür ve Turizm Bakanlığı'ndan destek alarak bu hakkımızı tescilleyeceğiz. Böylece, halkın yiyeceği olan, çalışanın kumanyası kabul edilen simidi, Yunanlılar'a kaptırmamak için önemli bir adım atılmış oldu.''
 
Bu konularda ilginizi çekebilir