Şimşek: ABD'deki dava geride kalacak

Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, "Son dönemde ciddi dalgalanmalar var, bunları iyi anlamak ve sakin şekilde paniklemeden resmi doğru okumak çok önemlidir. ABD ve AB ile yaşanan sorunlar geçicidir. Bugün piyasalardaki kargaşa, ABD'deki dava bunların hepsi geride kalacak" dedi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Bloomberg HT'nin bu yıl ikincisini düzenlediği Türkiye Ekonomi Zirvesi başladı. Zirvenin açılışında konuşan Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, piyasalarda dalgalanmaların yaşandığını, bu süreçte sakin kalmak gerektiğini söyledi.

Şimşek, "Türkiye piyasalarında son dönemde ciddi dalgalanmalar var, sakin şekilde paniklemeden resmi doğru okumak çok önemli... ABD ve AB ile yaşanan sorunlar geçicidir. Bugün piyasalardaki kargaşa, ABD'deki dava bunların hepsi geride kalacak" diye konuştu.

"Türkiye iddia edildiği gibi ciddi bir borç yüküyle karşı karşıya değil" diyen Şimşek, sözlerini şu şekilde sürdürdü: "Kamu borcuna baktığımızda döviz kuruna ve faizlere olan duyarlılığı azalmış durumda. Harcama kısıntılarına gidiyoruz, vergi politikasıyla da bunu destekliyoruz. Bankacılık sektörü makul düzeyde kârlı, sermaye biriktirmeye devam ediyor. Şoklara karşı bir yıla kadar aslında reel sektör de hazırlıklı"

Şimşek, konuşmasının devamında şunları kaydetti:

"Türkiye kapsayıcı bir büyüme içinde. Türkiye'de yatırımlar aslında makul düzeyde, ama maalesef bunların önemli bir kısmı inşaata gidiyor. Vergiyi taban yayacak, dolaylı vergiyi azaltacak çok önemli bir reform Meclis'te. Kamu harcamaları yeniden yapılandırılacak. Enflasyonu eninde sonunda tek haneye indireceğiz. Türkiye'nin cari açık sorunu var ama yönetilebilir düzeyde"

Şimşek: Bankacılık sektörünün kârı makul düzeydeŞimşek: Bankacılık sektörünün kârı makul düzeyde

TBB Başkanı: Türkiye'de faizler yüksekTBB Başkanı: Türkiye'de faizler yüksek