Şimşek: TCMB'nin adımları enflasyonu aşağı çekecektir

Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, "MB'nin rasyonel politikaları ve bundan sonra atacağı adımlar enflasyonu aşağı çekecektir. Yüksek enflasyonla kalıcı refah sağlayamayız" diye konuştu.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, enflasyonun tek haneye düşmesi için mücadele edeceklerini söyledi.

TRT Haber yayınında konuşan Şimşek, "Enflasyon yüzde 13'lere dayandı. Bu kabul edilebilir değil, çok güçlü mücadele edeceğiz ve tek haneye düşüreceğiz. İlk çeyrekte enflasyonda aşağı yönlü trend güçlenecektir. MB'nin rasyonel politikaları ve bundan sonra atacağı adımlar enflasyonu aşağı çekecektir. Yüksek enflasyonla kalıcı refah sağlayamayız" dedi.

"En kötüsü geride kaldı"

ABD'de devam eden Zarrab-Atilla davasına değinen Şimşek, şunları kaydetti: "ABD bugüne kadar dünyanın en gelişmiş bankalarına yaptırımları deldikleri için ceza kesti, fakat bu bankaların yöneticileri yargılanmadı. Bu olay bankacılık sektörünü etkilerse, sektörümüze sahip çıkarız"

Şimşek, "Piyasalar başlangıçta çok tedirgindi, o şekilde fiyatlıyordu. Şimdi göreceli bir istikrar var. Şu anda kur göreceli bir istikrara kavuşmuş durumda, inanıyorum ki en kötüsü geride kaldı" diye konuştu.

Şimşek, İngiltere ile AB'den çıktıkları gün bir anlaşma yapmak istediklerini, bu yönde görüşmeler yaptıkları bilgisini verdi.

"Dış talebin katkısı düştü"

Bugün açıklanan ve yüzde 11.1 ile beklentilerin üzerinde gelen büyüme verisine de değinen Şimşek, "3. çeyrekte dış talebin katkısı oldukça düştü, bir tek olumsuz bu görülebilir. Bu da iç talebin güçlü olmasından kaynaklanıyor. Yılın tamamında yüzde 5,5 hedefinin epey üzerinde bir büyüme olabilir, rakamlar yüzde 6,5'e işaret ediyor. Tarımın büyümeye katkısı sınırlı oldu, dolayısıyla Türkiye sanayileşerek büyüyor, bu çok önemli" değerlendirmesinde bulundu.