Sinop'u Mitsubishi kazandı iddiası

Financial Times, Japon Başbakanı Abe’nin 2-3 Mayıs günlerinde Türkiye’yi ziyaret edeceğine dikkat çekerken Sinop nükleer santrali projesini Mitsubishi’nin üstlendiğinin Abe ve Erdoğan tarafından açıklanabileceğini yazdı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA – Sinop’ta yapılması öngörülen Türkiye’nin ikinci nükleer santral projesi yarışını Japonya'nın kazanmış olabileceği belirtiliyor. Financial Times gazetesi "Japonya, 20 milyar doları aşan yarışı kazandı mı?" sorusunu gündeme getirdiği haberde projeyi Mitsubishi’nin üstlendiğinin, Japon Başbakanı Shinzo Abe’nin Mayıs başında Türkiye’ye yapacağı ziyaret sırasında açıklanabileceğine dikkat çekti.
Ekonomi gazetesi Financial Times "Japonya, Türkiye ile nükleer anlaşmaya yakın mı?" başlığını kullandığı habere "Japonya, Türkiye’nin ikinci nükleer santralının yapımına ilişkin, uzun bir süre devam eden 20 milyar doları aşkın yarışı kazandı mı?" sorusu ile başladı.

Japonya Başbakanı Shinzo Abe’nin 2-3 Mayıs günlerinde Türkiye’yi ziyaret edeceğine dikkat çeken gazete, Japon basının Mitshubishi Heavy Industries ve Fransız Areva şirketlerinin liderliğindeki konsorsiyumun Sinop santrali anlaşmasını kazandığını yazdığını ve anlaşmanınn Türkiye’de Abe ve Başbakan Recep Tayyih Erdoğan tarafından açıklanacağını yazdığını anımsattı.

İngiliz gazetesi, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız iddiayı "prematür" olarak niteleyerek Çin Guangdong şirketinin hala yarışta olduğunu söylese de "Abe’nin ziyareti, bazılarına bir tesadüfün ötesi gibi gelebelir" yorumunu da yaptı.
Haberde bir Türk yetkilisinin "Bir anlaşma olursa, o kadar önemli bir proje açıklayacak olanlar başbakanlardır" yönündeki sözleri yansıtıldı.