Şişecam: Kriz topluluğumuzu da etkileyecek

Şişecam Yönetim Kurulu Başkanı Kırman, krize önlem olarak, AB ve IMF çıpalarının sağlam tutulması ve yapısal reformları gösterdi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

İSTANBUL - Türkiye Şişe ve Cam Fabrikaları A.Ş (Şişecam) Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Ahmet Kırman, krizin kısa vadede topluluklarını de etkileyeceğini belirterek, söz konusu etkileri asgaride tutacak sağlıklı bir yapıya sahip olmalarına karşın daha temkinli hareket edecekleri aşamalar da bulunacağını bildirdi.

Şişecam'ın İş Kuleleri'nde gerçekleştirilen 73. Olağan Genel Kurulunda Kırman, faaliyet raporunda yer alan mesajında, global krize değinerek Türkiye ekonomisinin hızlı bir büyüme dönemi ve ardından sergilediği yavaşlamadan sonra 2008'de durma noktasına geldiğini, büyümenin iç tasarruflara dayanmamasının başta cari açık olmak üzere dengeleri bozarak ekonomik genişlemeyi sürdürülebilir olmaktan çıkarttığını ve dünyaya paralel olarak bir resesyon sürecine girildiğini kaydetti.

Krizin çözümünde uluslararası gayretlerin yanı sıra ulusal önlemlerin de önemli katkısı olması gerektiğini vurgulayan Kırman, ''Kanaatimizce AB ve IMF çıpalarının sağlam tutulması ve yapısal reformlar bu önlemlerin başında gelmelidir. Özellikle son yıllarda yavaşlayan yapısal reformların tamamlanmasının, sanayinin rekabet gücünün diri tutulması ve ülkenin sanayi yatırımları için bir çekim merkezi oluşturması bakımından hayati önem taşıdıklarını tekrar vurgulamak isteriz'' ifadesini kullandı.

Sanayinin taşıdığı yüklerin azaltılması, kamu maliyesi ihtiyaçları bağlamında dengeli çözümler ile işleyişin sürdürülmesi ve gelişme potansiyelinin ayakta tutulması gerektiğini kaydeden Kırman, faaliyet döneminin sonuçlarına değinirken de bu sonuçların belli göstergeler itibariyle yeni zirveleri ifade ettiğini bildirdi.

2008 faaliyet sonuçları

Kırman, şu bilgileri verdi:

''Daha da önemlisi sektörümüzdeki diğer dünya şirketleri ile performans kıyaslamasında en iyiler arasında önde yer aldığımız gerçeğidir. Ekonomik ve ticari sürdürülebilirlik burada kendisini açıkça göstermektedir. Satış gelirlerimiz 2,9 milyar dolar düzeyinde olup, dolar bazında büyümemiz yaklaşık yüzde 16 olarak gerçekleşmiştir. Uluslararası satışlarımızın toplamdaki payı yüzde 50'ye yükselmiştir. Cam üretimimiz 3,5 milyon ton düzeyine yaklaşarak yüzde 15 artmıştır. Üretimimizin yüzde 35'i yurt dışı üretim birimlerimizde gerçekleştirilmiştir. Yatırım harcamalarımız 8 ülkeyi kapsayan bir coğrafyaya yayılarak 490 milyon dolar düzeyinde gerçekleşmiştir. Net finansal borcumuz iş hacmimizdeki artışa ve yatırım harcamalarımıza karşın yüzde 31 artarak 872 milyon dolara yükselmiştir.

Finansal performansımız, ana ortaklığımız net karının 123 milyon dolar olarak gerçekleşmesine karşın güçlüdür. Kar rakamı esas itibariyle faaliyet gösterdiğimiz ülke para birimlerindeki değer kaybından olumsuz etkilenmiştir. Buna karşılık faiz, amortisman ve vergi öncesi karımız 664 milyon dolar gibi yüksek bir seviyededir. Topluluğumuzun güçlü fon yaratma yeteneğini ve çok sağlıklı mali yapısını aynen sürdürdüğünü ve tüm zorlukları rahatlıkla göğüslemesini sağlayacak tedbirli duruşunu koruduğunu vurgulamak isteriz.''

Ana iş alanlarını oluşturan grupların faaliyetlerine de değinen Kırman, Trakya Cam'ın bölgesel etkinliğini artırmaya yönelik yeni yatırım projelerinin yıl süresince somutlaşmasının öngörüldüğünü, Paşabahçe Cam'ın rekabet gücünü dünya çapında artırmak üzere üretimin optimal coğrafi yayılımı, yeni ürün-proses ve dağıtım etkinliği alanlarında çok kapsamlı geliştirme projeleri üzerinde çalışmalarını özenle sürdürdüğünü anlattı.

Anadolu Cam'ın uzun vadeli bir perspektifle Rusya ve Ukrayna başta olmak üzere yeni bölgesel projeler üzerinde yoğunlaştığını bildiren Kırman, Soda Sanayii'nin bölgesel büyüme projeleri ve fırsatlar üzerinde çeşitli çalışmalar yürüttüğünü kaydetti.

"Çalışmalar heyecanla sürdürülmekte"

Kırman, resesyon ortamında geleceğin daha güçlü ve parlak Şişecam'ını şekillendirme çalışmalarının heyecanla sürdürüldüğünü, bunun için her türlü birikime, kaynağa, imkan ve öz güvene sahip olduklarını ifade ederek, ''kriz şüphesiz kısa vadede topluluğumuzu da etkileyecektir. Söz konusu etkileri asgaride tutacak sağlıklı bir yapıya sahip olmamıza karşın daha temkinli hareket edeceğimiz aşamalar da olacaktır. Ancak tüm bunlar Şişecam'ın parlak yarınlarına olan güvenimizi ve vizyonumuzu gerçekleştirmekteki kararlılığımızı değiştirmeyecektir'' değerlendirmesinde bulundu.

Genel kurulda, önceki yönetim kurulunda yer alan Doğan Arıkan'ın yerine Murat Bilgiç'in seçildi.

Şirketin 158 milyon 719 bin 256 lira tutarındaki 2008 yılı net konsolide bilanço karından 50 milyon 777 bin 816 lira tutarındaki brüt temettünün ortaklara bedelsiz pay olarak dağıtılmasına karar verildi.