‘Siyasal enerji verimliliği sağlanmalı’

İstanbul Ticaret Borsası Başkanı Ali Kopuz, rüşvet ve yolsuzluk operasyonundan bu yana 30 milyon dolar hisse senedi satıldığını belirterek, "Siyasal enerji verimliliği gelişmekte olan ülkelerde önemli bir hal almakta" dedi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - İstanbul Ticaret Borsası Başkanı Ali Kopuz, İstanbul Ticaret Borsası Meclis Toplantısı'nda konuştu. Kopuz, yurt içinde seyreden siyası çalkantıya rağmen, ekonominin üretim ve istihdam odaklı çabalarının sürdüğünü belirtti.

Ekonomi çevrelerinin kasım ayı sanayi üretim verisi için en az yüzde 4 bir üretim artışı beklediğini dile getiren Kopuz, "Açıklanan verinin yüzde 4,7'lik bir artışa işaret etmesi, Türkiye'nin 2013 yılını yüzde 4'e yakın bir büyüme ile bitirmiş olabileceğine işaret ediyor. O halde, dünya ortalamasının 1 puan üzerinde bir büyüme performansına sahip bir Türk ekonomisiyle karşı karşıyayız" dedi.

Kopuz, ABD Merkez Bankası'nın (Fed) tahvil alım programını azaltmaya başlamasının, gelişmekte olan ekonomilere küresel ekonomiden sermaye girişini yavaşlatacağını ifade ederek, "Dünyadan para bulmanın maliyetlerini artacak. Türkiye ekonomisinin, cari açık sorunu nedeniyle, bu süreçten kısmen etkilenmesini doğal karşılamamız gerekiyor. Bununla birlikte, ABD Merkez Bankası'nın atacağı adımların etkilerini baştan öngören Ekonomi yönetimimiz, geçtiğimiz yaz sonundan beri tedbirlerini yoğunlaştırmış durumda. Bu nedenle, son 11 yılda, ekonomi alanında elde edilen net sonuçlara ve Türkiye'nin uluslararası itibarına bağlı olarak, artık seçimler öncesi ekonomi yönetiminin, ekonomik tedbirler almayı sürdürmesi çok önemlidir" ifadelerini kullandı.  

Seçimlere az bir süre kala, vergi ayarlaması, bankacılık sektöründe kredi hacmindeki artışa sınırlama getirilmesi veya kredi kartı düzenlemesi gibi tedbirlerin, Hükümet’in kendisine duyduğu özgüveni ortaya koyduğunu vurgulayan Kopuz, "İş dünyası bu kararlılığı ve Türk ekonomisinin uluslararası algısı için doğru adımları atan Ekonomi Yönetimi'ni takdir etmektedir" diye konuştu. 

17 Aralık'tan sonra 370 milyon dolar çıktı

Kopuz, 17 Aralık'ta başlayan rüşvet ve yolsuzluk operasyonundan bu yana süregelen tartışma ve siyaset alanındaki sıcak gelişmelere rağmen, 26 Aralık'a kadar toplam 300 milyon dolarlık net hisse senedi satıldığını bildirdi. Kopuz, 27 Aralık'tan, 7 Ocak akşamına kadar, tekrar 270 milyon dolarlık alışın yapıldığına dikkat çekti. 

Enerji verimliliği haftası nedeniyle, enerji verimliliği uygulamalarına da değinen Kopuz, şöyle konuştu:

"Bu alanda yapılacak yatırımlar ile ulaşacağımız tasarruf  hesap edilebilir bir durumdur. Fakat siyasi krizlerin ve ekonomik istikrarsızlığın sonuçları öngörülebilir ve hesaplanabilir değildir. Ben burada enerji verimliliği ile ilgili yeni bir kavram ortaya atmak istiyorum. Bu kavram siyasal enerji verimliliğidir. Kanaatimce bu konu özellikle ülkemiz gibi gelişmekte olan ülkelerde daha da önemli bir hal almaktadır. Siyasal istikrarsızlık ülkeler arasındaki ekonomik rekabette bir silah olarak kullanılmaktadır. Bir de buna ülke içindeki muhalif hareketlerin iktidarları düşürmek için destek vermeleri eklenince ülkelerin fakirleşmesi önlenemez bir durum haline gelmektedir."

Bu konularda ilginizi çekebilir