Sizin cüzdanınızda kaç tane kart var?

BKM'nin Kart Monitör 2012 Araştırması'na göre, cüzdandaki ortalama kredi kartı sayısı 2 adet.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

İSTANBUL - Bankalararası Kart Merkezi'nin (BKM) Kart Monitör 2012 Araştırması'na göre, cüzdandaki ortalama kredi kartı sayısı 2 adet ve aylık kullanım tutarı 751 TL. 
BKM, banka ve kredi kartı kullanım ve ödeme alışkanlıkları ile internet üzerinden yapılan kartlı ödeme verilerini ortaya koyan Kart Monitör 2012 Araştırması'nın sonuçlarını açıkladı. BKM'nin Kart Monitör 2012 Araştırması'na göre, alışverişte en çok tercih edilen ödeme yönteminin yüzde 54 ile kredi kartı olduğu ortaya çıktı. Kartlı ödemelerin e-ticaret üzerindeki etkisinin de incelendiği araştırma, internet üzerinden kartlı alışverişe olan ilgiyi de ortaya koydu. 
 
Sanal alışveriş 200 TL'yi geçmiyor
BKM'nin araştırmasına katılanların yüzde 33'ü internet üzerinden alışveriş yaptığını belirtirken, bu oran, gelir arttıkça yüzde 42'ye kadar çıktı. Araştırma, ortalama alışveriş sıklığının 2 haftada 1 olduğunu da belirledi. İnternet üzerinden alışveriş yapanların yüzde 82'si alışverişlerinde kredi kartını tercih ederken, sanal dünyadan alışverişde ortalama alışveriş tutarı 200 TL'yi geçmedi. 2008 yılından bu yana internet alışverişlerinin giderek arttığı tespit edildi. 
 
Cüzdanlardaki kart sayısı ortalama 2 
BKM'nin araştırmasında, cüzdandaki ortalama kredi kartı sayısı 1.8 adet, aylık kullanım tutarı ise 751 TL olarak öne çıktı. Daha üst gelir gruplarına gidildikçe cüzdandaki kart sayısı ortalama 2.2 adede yükseldi. Araştırmaya katılanların yüzde 51'i tek kart kullandıklarını bildirirken, 3 veya daha fazla kart kullananların oranı ise yüzde 22 oldu. Araştırmaya katılanlar arasında, neredeyse tüm alışverişlerini kredi kartıyla yaptığını belirtenlerin oranının yüzde 15 olduğu dikkat çekti. 
 
Kullanıcıların yüzde 90'ı limitini aşmıyor
Araştırmaya göre, cüzdandaki kredi kartlarının limiti ortalama 3 bin 870 TL olurken, erkeklerde ortalama limitin 4 bin 511 TL'ye yükseldiği belirlendi. Her 100 kişiden 30'unun limitinin bin 1 TL ile 2 bin TL arasında değiştiği görüldü. Kart limitinin ortalama yüzde 37'sinin kullanıldığı ve kart kullanıcılarının yüzde 90'ının limitinin yüzde 80'ini aşmadığı saptandı. Araştırmaya göre, kredi kartlarının bir ay içinde ortalama 7.8 defa kullanıldığı, kartını ayda 3 kez ve daha fazla kullananların oranının yüzde 70'i aştığı ve bu kişilerin aylık ortalama alışveriş tutarının ise 894 TL olduğu ortaya konuldu. Araştırmaya katılanların yüzde 90'ı, alışveriş barajı 100 TL'yi aşınca kart kullanmaya başladığını, her 4 kişiden birinin, 101-300 TL arasındaki alışverişler için kredi kartı kullandığını belirtti. 
 
Banka kartı ile ortalama 66 TL'lik alışveriş yapılıyor
 
[PAGE]
 
Banka kartı ile ortalama 66 TL'lik alışveriş yapılıyor
BKM'nin Kart Monitör 2012 Araştırması, 2023'te nakitsiz ödemeler hedefi konusunda da bilgiler içerirken, söz konusu araştırmada, banka kartının alışverişlerde kullanılabildiğini bilenlerin oranı yüzde 74 oldu. Banka kartı ile ortalama 66 TL'lik alışveriş yapılırken, banka kartını, 200 TL'nin üzerindeki alışverişlerde kullananların oranı yüzde 11'de kaldı. Araştırmaya katılanların yüzde 3'ünün 3 TL ve altındaki ödemeler için banka kartını kullandığı belirlendi. Katılımcıların yüzde 99'u banka kartı olduğunu, yüzde 94'ü de aktif olarak kullandığını belirtti. Araştırmada, banka kartının alışverişlerde kullanımı yüzde 15 olurken, her 4 kişiden 3'ü bu özelliği bildiğini dile getirdi. Kart Monitör Araştırmasına katılanların yüzde 20'si banka kartını, nakit para olarak tanımladı. Banka kartı kullanım amacının alışveriş yapmak olduğunu düşünenlerin oranı yüzde 27 olurken, “para yatırmak ve çekmek için” diyenlerin oranı ise yüzde 46 olarak öne çıktı. 
 
Özel gün alışverişlerinde kart kullanımı yüzde 66
Araştırmaya katılanların en çok bayram dönemlerinde alışveriş yaptığı, özel gün alışverişleri içinde yüzde 66'lık paya sahip olan bayramları, doğum günlerinin izlediği belirlendi. Araştırmaya göre, yüzde 18'lik bir kesim, sevdiklerine hediye aldığını söylerken bu oran özellikle 18-24 yaş grubunda yüzde 25'e kadar çıktı. Araştırmaya katılanların yüzde 33'ünün yakınlarına yılbaşında ve bayramlarda hediye almak için en çok 50 ile 100 TL arasında bütçe ayırdığı, bunu yüzde 25'lik pay ile 101-250 TL arası bütçe ayıranların izlediği görüldü. Aldığı hediyenin 250 TL'nin altında olduğunu söyleyenlerin toplam oranı ise yüzde 86 oldu. 
 
Kart borcunun tamamını ödeyenlerin oranı yüzde 71
BKM Kart Monitör 2012 Araştırması'nda, her ne şartta olursa olsun kredi kartı borcunun kapatılmak istendiği ortaya çıktı.Buna göre araştırmaya katılanların yüzde 71'i kart borcunun tamamını ödediğini söylerken, katılımcıların yüzde 59'u kredi kartı borcunu ATM'lerden ödediğini belirtti. Banka şubesinden ödeme yapanların oranı yüzde 24 olurken, otomatik ödeme tercihini kullananların oranı ise yüzde 15 oldu. 
 
En sevilen özelliği taksit
Kart Monitör 2012 Araştırmasına göre, kredi kartı alırken ve kullanırken en dikkat edilen özelliğin, ne kadar çok taksit imkanı sağladığı ve kartın sunduğu ayrıcalıklar olduğu belirlendi. 2011 yılında araştırmaya katılanların yüzde 52'si taksit imkanlarına bakarak beğenisini ortaya koyarken, 2012 yılında bu oran yüzde 61'e çıktı. Kredi kartının taksitlendirme özelliğinin en çok kullanıldığı sektör yüzde 39'luk oran ile beyaz eşya sektörü olurken, bu sektörü yüzde 35 ile giyim, aksesuar ve kuyum sektörü izledi. Eğitim ödemelerinin yüzde 9'luk bölümünde ise yine kredi kartı taksiti kullanıldı.