Socar-Turcas'a Ceyhan'da rafineri için ek süre

EPDK, rafineri kurmak için lisans başvurusunda bulunan Socar-Turcas'a ÇED raporunu tamamlaması için 3 aylık ek süre verdi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA - Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK), Adana Yumurtalık bölgesinde petrol rafinerisi kurmak için lisans başvurusunda bulunan Socar-Turcas grubuna talebi üzerine, Çevresel Etki Değerlendirme (ÇED) raporunu tamamlaması için ek süre verdi. 

Edinilen bilgiye göre, Kurul, dün yaptığı toplantıda, Socar-Turcas grubunun ÇED için ek süre talebini değerlendirerek karar sonuçlandırdı. Buna göre Kurul, Ceyhan bölgesinde yıllık 10 milyon ton ham petrol işleme kapasitesi olan bir tesis kurmayı planlayan gruba, ÇED raporunu tamamlaması için 3 aylık ek süre verdi. Rafineri kurma için EPDK'dan uygun karar almasının ardından şirketin ÇED raporunu getirmesi gerektiğine işaret eden yetkililer, Socar-Turcas grubunun rafineri kurmak istediği yerde, Devlet Su İşleri (DSİ) ile sulama alanlarından kaynaklı bir sorun olduğunu belirttiler. Bu bölgede maden ruhsatı almış bir şirketin bulunması nedeniyle de sorun yaşandığını ifade eden yetkililer, grubun bu sorunların çözülmesi ve ÇED raporunun alınması için ek süre istediğini kaydettiler. 

Yüzde 51 Socar, yüzde 25 Turcas ve yüzde 24'ü Aksoy Holding ortaklığında kurulan Socar-Turcas Enerji A.Ş, 6 yıl içinde tamamlamayı hedeflediği tesis ile bölgede 4 milyar doların üzerinde yatırım yapmayı hedefliyor. 

Diğer rafineri projeleri beklemede  

Öte yandan Ceyhan'da rafineri kurmak için Socar-Turcas'ın dışında, Çalık-Indian Oil Company, Cevahir Şirketler Grubu ile Petrol Ofisi-OMV ortaklığı başvurmuştu. EPDK, Çalık-Indian Oil Company'ye rafineri lisansı verirken, ortaklıktan bu zamana kadar henüz kamulaştırmaya yönelik herhangi bir talep gelmedi. Çalık grubu Hintli ortağı ile Ceyhan'da 5 milyar dolarlık yatırımla yıllık 15 milyon ton ham petrol işleme kapasitesi olan bir tesis kurmayı planlıyor. Diğer taraftan Petrol Ofisi-OMV ortaklığının tesis kurmayı istediği alanda ise bir başka şirketin termik santral yapmak istemesi sorun oluşturuyor.

EPDK, mevzuatta seçim kriteri bulunmaması dolayısıyla Elektrik Piyasası Lisans Yönetmeliği'nde mevzuat değişikliği yapmak için taslak oluşturdu ve bunu kamuoyunun görüşüne açtı. Söz konusu bölgede 5 milyar dolarlık yatırım yapmak isteyen Türkiye'nin en büyük dağıtım şirketi Petrol Ofisi, rafineri projesi için bütün hazırlıkları tamamladıklarını, ancak hazırlanan tebliğ taslağını beklediklerini belirtmişti. Benzer bir durum Cevahir grubu için de geçerli. Cevahir Grubunun da yatırım yapmak istediği alanda başka bir proje başvurusu olduğu için söz konusu grup da EPDK'nın mevzuat değişikliğini bekliyor. 

Ceyhan bölgesinin önemini artıyor

Türkiye'nin rafineri ihtiyacının artması, Bakü-Ceyhan petrol projesi, artan nüfus, ekonomik gelişmeler gibi nedenlerle pazarın genişlemesi, Ceyhan bölgesine yapılacak rafinelerin Akdeniz piyasasına da işlenmiş ürün ihraç edebilme imkanı sunması Ceyhan bölgesinin önemini artırıyor. Türkiye ve İsrail arasında kurulması planlanan Akdeniz Boru Hattı ile mevcut doğal gaz ve petrol boru hattının Yumurtalık bölgesinden İsrail'e daha sonra Hindistan'a uzatılmasına dönük proje çalışmaları da bölgenin yatırım cazibesini artırıyor.