”Şoklara karşı dayanıklılık arttı, ama dış riske dikkat”

IMF, yayımladığı çalışma raporunda; dış risklerin yakından takip edilmesi gerektirdiğine vurgu yaptı

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

ANKARA - Uluslararası Para Fonu (IMF), son 5 yılda kamu ve özel sektördeki iyileşmelerin Türkiye'nin şoklara dayanıklılığını artırdığını, ancak dış risklerin hala devam ettiğini ve yakından takip edilmeyi gerektirdiğini bildirildi.

IMF'nin gözden geçirmeler sonrasında yayımladığı çalışma raporunda, makroekonomik gelişmelerin Mayıs 2007'den bu yana daha az elverişli olduğu belirtildi. Raporda, küresel kredi krizi ve arz yönlü şokların ekonominin görünümüne gölge düşürdüğü, Türkiye'nin kırılganlığının arttığı ifade edildi. 

Büyümenin 2007 süresince yavaşladığı, bu yavaşlamadan birden fazla etkenin rol aldığı belirtilen raporda, kuraklıkla bağlantılı tarımsal üretim düşüşünün yanı sıra ihracat artış hızındaki yavaşlamanın da etkenlerden bazıları olduğu kaydedildi. Raporda, 2007'de birleşme ve satın almalar nedeniyle doğrudan yabancı yatırımların hareketli olduğu ve Türkiye'nin cari işlemler açığının yarısını karşıladığı vurgulandı. Orta vadede enflasyon beklentilerinin şokların ikincil etkileri nedeniyle arttığı belirtilen raporda, merkez bankasının, daha önce tahmin edilenden daha uzun sürede enflasyonu hedefe çekebileceğini açıkladığı ifade edildi.