Son dakika! Fed faiz kararını açıkladı: İşte piyasaların beklediği karar

ABD Merkez Bankası (Fed) son dakika faiz kararını açıkladı. Fed 25 baz puan faiz artırdı. Karar metninde devam eden faiz artırımlarının uygun görüldüğü ifade edildi. Fed Başkanı Jerome Powell karar sonrası ''daha yapacak çok işimiz var, zafer ilan etmek için çok erken'' açıklaması yaptı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ABD Merkez Bankası (Fed), politika faizini 25 baz puan artırarak 16 yılın en yüksek seviyesi olan yüzde 4,50-4,75 aralığına yükseltti. Fed'den yapılan açıklamada, faiz oranının artırılması kararının oy birliğiyle alındığı belirtildi.

Federal Açık Piyasa Komitesinin (FOMC) maksimum istihdam ve uzun vadede yüzde 2 enflasyon elde etmeyi amaçladığı vurgulanan açıklamada, bu hedeflerin desteklenmesi için federal fon oranının yüzde 4,50-4,75 aralığına yükseltilmesine karar verildiği bildirildi.

Enflasyon bir miktar azaldı

Açıklamada son göstergelerin harcama ve üretimde ılımlı bir büyümeye işaret ettiği belirtilerek, istihdam artışlarının son aylarda güçlü olduğu ve işsizlik oranının düşük kalmaya devam ettiği kaydedildi.

Fed'in açıklamasında, "Enflasyon bir miktar azaldı ama hala yüksek kalmaya devam ediyor." değerlendirmesi dikkati çekti.

Açıklamada Rusya Ukrayna savaşına dikkat çekildi

Komitenin enflasyon risklerine karşı son derece dikkatli olduğu vurgulanan açıklamada, "Rusya-Ukrayna Savaşı çok büyük insani ve ekonomik zorluklara neden oluyor ve artan küresel belirsizliğe katkıda bulunuyor." ifadesine yer verildi.

Açıklamada, Komitenin para politikasının enflasyonu yüzde 2'ye çekecek kadar kısıtlayıcı bir duruş sergilemesi için faiz oranında "devam eden" artışların uygun olacağının öngörüldüğü yinelendi.

Fed'den açıklama yapıldı

Bankanın açıklamasında, faiz artışlarının "boyutu" belirlenirken para politikasındaki kümülatif sıkılaşmanın, para politikasının ekonomik faaliyeti ve enflasyonu etkilemesindeki gecikmelerin, ekonomik ve finansal gelişmelerin dikkate alınacağı kaydedildi. Fed'in bir önceki karar metninde "boyutu" yerine "hızı" ifadesi kullanılmıştı.

 Faiz oranı 2007'den bu yana en yüksek aralıkta

ABD'de yüksek enflasyon karşısında geçen yıl varlık alım operasyonunu tamamlayarak faiz artışlarına başlayan Fed, geçen yıl mart ayı toplantısında 25 baz puan artışla 2018'den bu yana ilk kez faiz artırımına gitme kararı almıştı.

Fed, geçen yıl mayıs toplantısında 50 baz puan ile 2000 yılından bu yana en hızlı faiz artışını gerçekleştirmesinin ardından, haziran toplantısında 75 baz puanla 1994'ten bu yana en güçlü faiz artırımına gitmiş, temmuz, eylül ve kasım toplantılarında da politika faizini aynı oranda artırmıştı.

2007'den bu yana en yüksel aralık

Geçen yıl art arda dört toplantısında 75 puanlık faiz artırımına giden Fed, geçen yılın son toplantısında 50 baz puanlık artışa giderek faiz artış hızını yavaşlatmaya başlamıştı.

Son artışla birlikte Fed, politika faizini 2007'den bu yana kaydedilen en yüksek aralığa çıkardı.

450 baz puan artırmış oldu

Banka, faiz oranını geçen yıl mart ayından bu yana toplam 450 baz puan artırmış oldu. ABD'de enflasyon geçen yıl haziranda yıllık yüzde 9 ile 1981'den bu yana en yüksek seviyeyi görmesinin ardından son olarak geçen yıl aralık ayında yüzde 6,5'e gerilemişti.

Powell: Daha yapacak çok işimiz var

Fed Başkanı Jerome Powell, kararın ardından basın mensuplarının karşısına geçti. Powell şunları söyledi;

“Enflasyon hedefe ulaşana dek daha fazla artışın uygun olacağını düşünüyoruz. Hızlı parasal sıkılaştırmanın tam etkileri henüz hissedilmedi. Enflasyon hala hedefimizin üzerinde. Enflasyonun düşüş trendinde olduğundan emin olmak için daha fazla kanıta ihtiyacımız olacak.

Fed birkaç faiz artışı daha yapmayı tartışıyor

Para politikasının bir süre daha kısıtlayıcı kalması gerekiyor. Henüz yeterince kısıtlayıcı politika seviyelerinde değiliz. Kısıtlayıcı duruşa ulaşmak için Fed birkaç faiz artışı daha yapmayı tartışıyor.

Zafer ilan etmek için çok erken

İlk defa dezenflasyonist sürecin başladığını söyleyebiliriz. Ancak zafer ilan etmek için çok erken. Para politikasını aşırı sıkılaştırmak istemiyoruz ancak aşırıya kaçarsak bunu düzeltmek için de araçlarımız var.

Ekonomi genel olarak beklentiler doğrultusunda bir performans sergilerse bu yıl faiz indirimi yapmak uygun olmayacaktır”